Prezident Zeman: Za rok se do Liberce vrátím a se mnou přijde zákon

10.06.2014 10:56

O geneticky upravovaných potravinách, o snižování nezaměstnanosti, o sociálních dávkách jen pro ty, kteří je skutečně potřebují, ale také i třeba o tom, že by bylo dobré zachránit chátrající dominantu Liberce – Ještěd. O tom všem si popovídal s Liberečany na náměstí Dr. Edvarda Beneše v pondělí 9. června prezident Miloš Zeman na začátku své třídenní návštěvy Libereckého kraje.

Prezident Zeman: Za rok se do Liberce vrátím a se mnou přijde zákon
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Prezident Zeman spolu s hejtmanem Půtou a primátorkou Liberce Martinou Rosenbergovou při setkání s občany Liberce

V závěru debaty, která na hlavní liberecké náměstí přilákala i přes úmorné vedro necelé dvě stovky lidí, prozradil prezident Miloš Zeman, že se málem z protestu stal před mnoha lety po škole Liberečanem. Dostal totiž nabídku práce od liberecké pobočky podniku Benzina, a nebýt maminky, která mu to tehdy rozmluvila, skončil jako občan města pod Ještědem.

„Sice ze mě není Liberečan, ale město mám rád, jezdíval jsem sem na prázdniny a v zimě na lyže. Za rok se vrátím a se mnou přijde zákon,“ zavtipkoval citací z filmu Limonádový Joe, když lidem sliboval, že příští rok opět do Liberce přijede. Prezidenta doprovodila na besedu primátorka Martina Rosenbergová spolu s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou.

Pohotově zareagoval Miloš Zeman i na invektivu jednoho z mladších návštěvníků debaty, který prezidentovi vyčítal, že není oblíbený u mladé generace. „Vždy si dávám záležet na tom, abych s lidmi mluvil z očí do očí. Vidíte, debatujeme tady na náměstí asi půl hodiny, a zeptejte se sám sebe, jestli vám připadám jako arogantní hulvát,“ odrazil kritiku.

Na otázku, zda si i Romové zaslouží slušné bydlení, odpověděl prezident, že pro něj není podstatné, jestli je někdo Rom nebo ne. Ale když si člověk i třeba na hypotéku pořídí vlastní bydlení, pak se jistě k němu chová jinak než v nájmu nebo na ubytovně. „Ano, každý má nárok na slušné bydlení, ale také povinnost, aby bydlel slušně a nedělal si například z parket ohníček,“ zdůraznil a publikum mu zatleskalo.

Před debatou s lidmi na náměstí strávil prezident necelou hodinu v obřadní síni historické radnice se zástupci města i významnými občany, mimo jiné docentem Rudolfem Andělem a brigádním generálem, účastníkem bojů u Tobruku a Dankerqueu, Stanislavem Hněličkou. Přivítat jej přišli také zástupci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Primátorka města Martina Rosenbergová využila této příležitosti a poděkovala všem přítomným za to, co dělají pro Liberec a jeho dobré jméno.

„Jako primátorka jsem nejvíce hrdá na naše občany, na jejich každodenní práci pro město, na významné osobnosti, jejichž životy jsou s naším městem úzce spjaty. O ty se ve své každodenní práci opírám,“ řekla primátorka.

Prezident Miloš Zeman při debatě se zastupiteli mluvil například také o personální vyprázdněnosti politických stran. Podle jeho mínění by se měl změnit volební zákon tak, aby i do parlamentu mohli voliči vybírat své zástupce napříč politickými stranami. Rovněž se přimlouval za to, aby politici ručili po dobu své éry vlastním majetkem, a pokud se proviní vůči nakládání s veřejnými financemi, pak by jim měl být majetek zabaven a měli by být uvrhnuti do chudoby.

„Současný systém voleb je nastaven tak, že si s cibulí musíte koupit i mrkev, o niž třeba vůbec nestojíte. Kvůli několika osobnostem volíte na kandidátce i lidi, co tam jsou do počtu,“ poznamenal Zeman. „To by se mělo změnit. Nechť si každý občan sestaví svou kandidátku, svou poslaneckou sněmovnu,“ doplnil.

Prezident mluvil se zastupiteli i o financování divadel. Podle jeho názoru si podporu zaslouží ty scény, jejichž hlediště jsou denně plná. Finanční příspěvky pro ostatní divadla by měla podle něj města zvažovat. Při debatě o zrušené daňové slevě pro pracující penzisty upozornil, že jeho důchod činí 14 tisíc korun a z prezidentského platu dává třetinu na umenšení státního dluhu.

V závěru své návštěvy na radnici se radoval prezident ze skleněné šachovnice, vyrobené jabloneckou společností Preciosa, kterou dostal jako dar na památku od města Liberce. Zapsal se do kroniky města a připnul na prapor Liberce prezidentskou stuhu.

„Dobře řídit můžeme jen to, co máme rádi. Přeji tomuto městu co nejvíc srdcařů,“ rozloučil se s osobnostmi města prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…