Příbram: Běžkaři předkládají VLS návrh pro řešení aktuální situace

18.01.2017 21:25

Doposud neexistující plán lyžařských běžeckých stop v CHKO Brdy je příčinou sporů, ke kterým aktuálně dochází v CHKO Brdy. Právě v těchto dnech, kdy jsou sněhové podmínky pro brdské běžkaře naprosto ideální, dochází ke konfliktům mezi aktivitami sportovců a aktivitami souvisejícími s činností Vojenských statků a lesů, s.p. (VLS). Do věci se proto vložilo Město Příbram. Starosta Jindřich Vařeka se v úterý 17. ledna sešel s ředitelem VLS, Divize Hořovice, Petrem Švadlenou a v tuto chvíli se obě strany pokoušejí najít řešení vedoucí ke společné dohodě. Vzápětí byli vyzváni běžkaři, aby předložili seznam tras, které by podle nich neměly být ničeny posypem a těžkou technikou.

Příbram: Běžkaři předkládají VLS návrh pro řešení aktuální situace
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

O situaci se starosta Vařeka dozvěděl ze sociálních sítí. „Problém mezi sportovci a vlastníkem lesa je přesně důkazem toho, že záležitosti kolem rozvoje Brd je třeba koordinovat. A není to jenom tento jediný případ. Bez toho, aniž bychom měli nějakou platformu, na které bychom mohli efektivně komunikovat, plánovat a řešit problémy, to do budoucna nepůjde,“ uvedl starosta Jindřich Vařeka s tím, že touto platformou je právě vznikající destinační společnost, jejíž vznik Město Příbram iniciovalo.

Na včerejším jednání s ředitelem Petrem Švadlenou starosta problém běžkařů otevřel. Z jednání vyplynulo, že vojenské lesy a statky souhlasí, aby běžkaři předložili svůj podrobný návrh běžeckých tras pro zbývající letošní lyžařskou sezonu. „Jsme na začátku. Budeme se snažit požadavky běžkařů prosadit, na druhou stranu je však celkem jasné, že musí být respektovány volné páteřní trasy a to nejenom z hlediska činnosti vojenských lesů, ale také z důvodu zajištění povinnosti volného průjezdu Integrovaného záchranného systému,“ upozorňuje starosta.

Návrhy běžkařů jsou již „na stole“ VLS. Milovníci bílé stopy by se tak mohli dočkat zlepšení situace ještě v této sezoně.

Zároveň Jindřich Vařeka zdůrazňuje, že vítá jakoukoliv iniciativu vedoucí k rozvoji brdské turistické destinace. „Nejen běžkaři, turisté či cyklisté, ale všichni ti, kteří Brdy využívají, pokud do vznikající destinační společnosti vstoupí formou sdružení či spolku, jsou vítáni,“ uvedl s tím, že kdo jiný by měl lépe znát potřeby sportovců a turistů, než právě ti, kteří za těmito aktivitami do Brd pravidelně vyrážejí.

V této souvislosti Jindřich Vařeka dále zmiňuje základní dokument vznikající Destinační společnosti Brdy, kterým je tzv. Interpretační plán, dokument vytvořený VLS a Agenturou přírody a krajiny při Ministerstvu životního prostředí ČR. „Ten je prvotním dokumentem, o který je třeba se opírat. Až Destinační společnost Brdy vznikne, okolní obce budou moci koordinovaně projevovat svoji vůli. Na základě již vypracovaného Interpretačního plánu vznikne nový společný plán rozvoje turismu v Brdech, který je třeba vybojovat a na který bude možno čerpat prostředky z kraje a ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětlil na závěr starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…