Příbram: Kácení a nová výsadba je správná cesta

16.03.2012 10:30

Koncem února jsme ve městě Příbram začali realizovat 2. a 3. etapu projektu s názvem Revitalizace zeleně ve městě Příbram. Podrobně o průběhu těchto prací, včetně přehledných mapek kácení a nové výsadby, informujeme na webových stránkách města Příbram.

Příbram: Kácení a nová výsadba je správná cesta
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V rámci projektu bude celkem ošetřeno téměř 700 stromů. Stromy budou ošetřeny tak, aby se maximálně podpořila délka jejich další existence. Na stromech budou především odstraňovány nebezpečné suché větve. Pracovníci odborné firmy budou rovněž provádět výchovné a zdravotní zásahy. V některých korunách budou instalovány bezpečnostní vazby.

 Bohužel bude také pokáceno 213 stromů. V rámci tohoto zásahu budou odstraněny stromy, u kterých hrozí statické selhání, stromy ve velmi špatném zdravotním stavu, torza a dřeviny z přehoustlých výsadeb, které pocházejí převážně z náletů. Díky těmto opatřením se zlepší životní podmínky ostatních vzrostlých stromů. Zároveň bude ve městě nově vysazeno téměř 2 400 kusů nových dřevin.

 Vím a plně si uvědomuji, že každé kácení ve městě vzbuzuje vždy nevůli a určité emoce. Rozhodně nejsem zastáncem zbytečného kácení. V tomto případě to podle mého názoru ale není žádné bezhlavé kácení, ale postupná údržba a obnova zeleně na základě posudků odborníků, která se bohužel v minulosti velice zanedbávala. Co mě k tomuto tvrzení vede?  Zúčastnil jsem se s našimi dobrovolnými hasiči za posledních pět let několika zásahů (viz fotografie v příloze) na odstranění spadlých stromů ve městě. Ve většině případů šlo o stromy poškozené nebo nevhodně vysazené.

 Pro ilustraci uvádím pár příkladů:
V roce 2008 hasiči likvidovali stromy, které spadly na koloniál Ryneček a osobní automobil. Tehdy, těsně než tyto stromy spadly, prošla místem maminka s kočárkem.

 V roce 2009 praskl strom na Svaté Hoře, který ohrožoval chodce.

 V červnu 2009 spadl strom na budovu v Příbrami 1 naproti nemocnici. Na Svaté Hoře jiný strom poškodil telefonní vedení.

 V roce 2010 dobrovolní hasiči odstraňovali vrbu spadlou do Hořejší Obory. Jednalo se o velice složitý zásah, při kterém naši hasiči využili i nově zakoupený člun.

 V roce 2011 spadl strom v ulici Legionářů na zaparkované auto. Další strom spadl v parku v Zátiší v Příbrami 1. Je velké štěstí, že se v tomto celkem frekventovaném parku, u kterého se nachází sokolovna, hřbitov, dvě střední školy, domov mládeže a základní škola, nikomu nic nestalo. A ve výčtu podobných příkladů bych mohl pokračovat.

 Na základě těchto negativních zkušeností nechalo vedení města zpracovat projekty na revitalizaci zeleně, odborné posudky a následně s nimi  město uspělo v dotačních titulech. V současné době tyto projekty realizujeme.

 Očekával jsem, že se najdou lidé, jako například pan Srnka (Věci Veřejné), kteří jen kritizují kácení. Na rozdíl od něj ale vedení města cítí odpovědnost za životy a zdraví občanů. Navíc nám záleží na tom, abychom měli zdravou zeleň ve městě, a proto jsme se rozhodli problém přestárlé zeleně řešit koncepčně.

 MVDr. Josef Řihák, starosta města Příbram

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…