Příbram: Klientelismus nepodporujeme

25.10.2016 10:05

Klientelismus v žádném případě nepodporujeme, reaguje vedení příbramské radnice na článek serveru pribramnaostro.cz.

Příbram: Klientelismus nepodporujeme
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Vedení příbramské radnice považuje za nutné reagovat na článek uveřejněný na serveru pribramnaostro.cz dne 17. října 2016 s názvem “Turbofirma” s minimem zaměstnanců získala za půl roku zakázky za 25 milionů“, a zejména pak na spekulace, které se v článku objevily a které jsou nepravdivé.

Vedení radnice se proti článku, který naznačuje možné korupční jednání v souvislosti s přidělením čtyř zakázek firmě Staler spol. s r.o., důrazně ohrazuje. Spekulace, že by koalice ANO 2011 a TOP09 mohla zvýhodňovat tuto firmu, se nezakládá na pravdě, a to z následujících důvodů:

1) Zadávací řízení je otevřené, je vyvěšeno na profilu zadavatele a může se do něj přihlásit jakákoliv firma. Všechny firmy dostávají naprosto stejné zadání s tím, že vítězí nabídka s nejnižší cenou.

2) Otevírání obálek se účastní především sami soutěžící, kteří jsou svojí přítomností u jejich otevírání tou nejlepší zárukou, že tento proces probíhá korektně a transparentně.

3) Vyhodnocování nabídek provádí vždy nejméně pětičlenná komise, které se pravidelně účastní i zástupce opozice. V minulosti nebylo výjimkou, že komise byla jenom tříčlenná a bez zástupců opozice.

4) Tzv. vícepráce, kdy vítězná firma s nejnižší nabídkou v průběhu stavby rozšířila původní předmět zakázky a navýšila vysoutěženou cenu, se v posledních dvou letech prakticky nevyskytují.

Odbor práva a veřejných zakázek Městského úřadu Příbram administroval v roce 2016 celkem 31 zakázek na stavební práce, z nichž byla jako vítězný uchazeč společnost Staler vybrána v celkem třech případech: Komunitní dům pro seniory, Nízkoprahové denní centrum, Parkoviště Hvězdička, plus navíc firma získala jako vítěz poptávkového řízení schvalovaného radou města jednu zakázku na úpravu fasády budovy Městské policie.

Vedení města Příbram absolutně nechápe, proč k takovému obvinění ze strany serveru pribramnaostro.cz došlo. V žádném z výběrových řízení na dodávky stavebních prací nedošlo k sebemenšímu pochybení. Zvláště pak argument, který je uváděn jako nejpodezíravější, a to že firma Staler má pouhých pět zaměstnanců, je irelevantní. Neboť počet zaměstnanců nebyl součástí hodnotících kritérií. Takové kritérium by bylo krajně neobvyklé a diskriminační.

Z výše uvedeného naopak vyplývá, že občané už nemusí mít ani ty nejmenší obavy z toho, že by zakázky mohly být přidělovány dle osobních zájmů kohokoliv z vedení města. Být více transparentní a otevření již skoro ani není možné.

Všechny uvedené zakázky malého rozsahu i zakázky dle zákona jsou se všemi náležitostmi veřejně dostupné na profilu zadavatele Město Příbram zde: http://pribram.eu/mestsky-urad/verejne-zakazky.html . 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…