Příbram: Socha Klementa Gottwalda míří do Alšovy jihočeské galerie

29.05.2016 13:44

Příbramskou sochu Klementa Gottwalda si jako druhý odlitek sochy zhotovené akademickým sochařem Břetislavem Bendou pro město Písek v roce 1976 zakoupilo město Příbram za cenu 540.600 Kč.

Příbram: Socha Klementa Gottwalda míří do Alšovy jihočeské galerie
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Socha mnoho let "zdobila" současné náměstí 17. listopadu. Po změně režimu, po Sametové revoluci, byla od roku 1990 deponována v areálu Technických služeb města. Na tomto místě leží až doteď. Příbramští zastupitelé na svém jednání rozhodli o jejím darování Alšově jihočeské galerii.

Vzhledem k tomu, že se jedná o umělecký předmět, zastupitelé hledali možnost, jak sochu Klementa Gottwalda zachovat. V minulosti byla socha nabízena různým institucím, ale vždy s negativním výsledkem. Zájem o ni momentálně projevila Alšova jihočeská galerie, která tak díky rozhodnutí zastupitelstva dílo zařadí do svých sbírek.

„S odstupem času, z dnešního úhlu pohledu, považujeme za pozitivní, že byl umělecký předmět zachován, přestože jeho námět je sporný. Je totiž dokladem historie takové, jaká byla. Město Písek nechalo bronzový originál v roce 1990 roztavit. Na záchraně druhého odlitku, dokladu regionální historie, proto se zájmem spolupracovalo písecké Prácheňské muzeum,“ vysvětluje ředitelka příbramské Galerie Františka Drtikola.

Ani o darování sochy soukromému majiteli město neuvažuje a to už zejména z toho důvodu, že jejím předáním oficiální instituci bude zaručeno, že nebude nikdy zlikvidována. „Dílo bude zapsáno do Centrální evidence sbírek a bude s ním nakládáno dle předpisů,“ dodala na závěr ředitelka galerie.

Z historie kolem sochy Klementa Gottwalda

V roce 1976 byla v Příbrami na náměstí 17. listopadu, tehdy náměstí Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR), odhalena socha Klementa Gottwalda. Byla druhým odlitkem sochy zhotovené akademickým sochařem Břetislavem Bendou na zakázku pro město Písek, kde byla instalována v roce 1975.

V roce 1990 byla socha z příbramského náměstí odstraněna a uložena v nevyhovujících podmínkách v areálu Technických služeb města Příbrami.  Po roce 2000 byla městem nabídnuta příbramskému Hornickému muzeu s návrhem umístění v rekonstruované části pracovního tábora Vojna, pietním místě připomínajícím utrpení občanů v době komunistické zvůle. Autoři expozice i Konfederace politických vězňů ČR tuto nabídku odmítli. Hornické muzeum Příbram, které je správcem sbírek regionální povahy, nemá prostory k vhodnému deponování sochy, proto ji do svých sbírek dle vyjádření ředitele muzea dr. Velfla, nemůže přijmout.

S ohledem na regionální souvislosti bylo dílo jihočeského rodáka Břetislava Bendy nabídnuto Jihočeskému kraji, resp. správci jeho uměleckých sbírek, kterým je Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, která vlastní další Bendovy práce.

Rozhodnutím zastupitelstva města Příbram přejde socha do vlastnictví odborné instituce, kterým Alšova jihočeská galerie jako muzeum výtvarného umění je. Umělecký předmět bude zapsán do Centrální evidence sbírek, vedené Ministerstvem kultury ČR a při jeho uložení v depozitáři budou dodrženy podmínky dané zákonem o ochraně sbírek muzejní povahy č. 122/2000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…