Příbram: Vojenský újezd Brdy končí, otevírá se cesta rozvoje turismu

01.02.2015 18:11

Podpisem pana prezidenta Zemana pod zákonem o optimalizaci rušení vojenských újezdů, kterým se také zcela ruší Vojenský újezd Brdy, byl legislativně završen proces, který byl oficiálně zahájen dne 6. dubna 2011 oznámením záměru Ministerstva obrany, že chce redukovat rozlohu všech vojenských újezdů v ČR a přitom také zrušit Vojenský újezd Brdy. Zákon po víc než roce (jeho návrh byl poslancům Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR rozeslán už v prosinci 2013) schválila po obstrukcích některých poslanců jak výraznou převahou Poslanecká sněmovna, tak krátce na to i Senát.

Příbram: Vojenský újezd Brdy končí, otevírá se cesta rozvoje turismu
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Právě záměr ministerstva obrany zrušit VÚ Brdy byl evidentně hlavním důvodem, proč se celý ten proces tak zdržoval. Ukázalo se, jak mnoho je občanů, včetně řady poslanců a senátorů, kteří se domnívají, že mohou vynášet relevantní soudy o tak vysoce specifickém a odborném problému, jakým je to, proč a které vojenské újezdy naše armáda ke svému výcviku potřebuje, a které nikoli. Nakonec byl tedy zákon přijat a podepsán prezidentem republiky.

„Pro nás je důležité, že Vojenský újezd Brdy, který zabírá celý západní horizont našeho města a svou nepřístupností veřejnosti blokuje po desítky let rozvoj cestovního ruchu v našem regionu, se k 31. 12. letošního roku zruší. Podle záměru shodně vyjádřeného Ministerstvem obrany a Ministerstvem životního prostředí a podporovaného vládou by mělo hned následující den 1. 1. 2016 vejít v účinnost i Nařízení vlády ČR, kterým bude vyhlášena CHKO Brdy,“ uvedl příbramský starosta Jindřich Vařeka s tím, že se očekává, že příslušné vládní nařízení bude vydáno v průběhu tohoto roku, protože i samotný proces vyhlašování CHKO se nyní již nachází v závěrečné fázi.

„Pro náš region i pro samotné město Příbram budou mít obě tyto události - jak zrušení újezdu, tak vyhlášení CHKO - doslova klíčový význam,“ říká starosta Vařeka s důrazem na to, že turistický ruch v Brdech se začal velmi živě rozvíjet už v období první republiky. Za druhé světové války a následně i v době totality byl násilně přerušen a znemožněn a po dlouhých desítkách let se bude do našeho kraje opět vracet.
„Je to obrovská příležitost pro ekonomický rozvoj tohoto regionu, kterou oceňujeme o to víc, že se tak děje v období, kdy Příbram a její okolí tíží nejvyšší míra nezaměstnanosti ve Středočeském kraji, která se vysoko pohybuje i nad celonárodním průměrem. Bude velmi záležet, jak s touto příležitostí naložíme, jak využijeme ojedinělé šance, které se nám dostává. Je to výzva pro zdejší podnikatele a živnostníky, aby se neváhali zapojit do budování infrastruktury turismu, jež zde prakticky chybí. Je to také výzva pro místní samosprávy, aby vytvořily podmínky pro rozvoj a podporu této infrastruktury a podnikání v oblasti cestovního ruchu,“ vysvětluje význam momentální situace Jindřich Vařeka.

Zastupitelstvo města Příbrami také na svém posledním zasedání rozhodlo o podstatném a urychleném dopracování a aktualizaci Strategického plánu rozvoje města. Aktualizace je mimo jiné motivována potřebou řešit tuto záležitost koncepčně a promyšleně tak, aby očekávaný příliv návštěvníků nově zřízené CHKO a doposud veřejnosti uzavřeného území našel Příbram připravenou a schopnou poskytnout jim své služby.

„Věříme, že i ostatní obce a města našeho regionu uvažují podobně a jsme připraveni s nimi neprodleně zahájit diskusi o vzájemně výhodné a prospěšné spolupráci při rozvoji cestovního ruchu, jeho propagaci a marketingu. Plánujeme sezvat všechny relevantní aktéry na konferenci, při níž bychom byli schopni formulovat jak společné strategie, tak i naše doporučení, směrem ke státním orgánům a institucím,“ nastínil další kroky starosta města Jindřich Vařeka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…