Příbram slaví 800 let: Pojďme se společně bavit v duchu minulosti, ale i současnosti!

26.05.2016 8:32

Tři hornické průvody s několika tisíci účastníky, hornická bohoslužba na Svaté Hoře, festival Novák 800 s hvězdami české hudební scény s bohatým doprovodným programem v areálu Nového rybníka, koncerty, Noc kostelů, ohňostroj, střílení z moždířů a mnoho dalšího čeká na návštěvníky velkých oslav 800. výročí od první písemné zmínky o městě konajících se ve dnech 10. až 12. června.

Příbram slaví 800 let: Pojďme se společně bavit v duchu minulosti, ale i současnosti!
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

V rámci oslav je kladen velký důraz na hornickou minulost, protože hornictví v Příbrami je fenomén, který po staletí město i jeho obyvatele zásadním způsobem ovlivňoval. Současně ale s hornickou slávou proběhnou v ten samý termín městské oslavy v moderním duchu.

„Minulost a tradice ctít musíme, ale zároveň je nutné dívat se i do budoucna. Proto současně s hornickými oslavami budou další velkou akcí městské slavnosti, které z větší míry proběhnou s areálu Nového rybníka a letního kina,“ informuje starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že právě hlavním tahákem těchto městských slavností je dvoudenní festival v letním kině nazvaný Novák 800. Od 17 hodin na něm vystoupí hvězdy současného show businessu, jako je například zpěvačka Lucie Bílá, Dara Rolins, Olga Lounová, zpěvák Leoš Mareš a Petr Kolář, nebo skupiny Buty, Monkey Business či Gipsy.cz. Moderování festivalu se ujmou dva herci příbramského divadla: Jiří Vojta a Filip Müller. Jejich moderátorské duo doplní oblíbená tvář televizní obrazovky Lucie Borhyová, která se moderování ujme v sobotu.

Festival doplní po oba dva dny bohatý doprovodný program v krásném přírodním areálu Nového rybníka (zkráceně obyvateli nazývaného Novák) zacílený na všechny věkové skupiny obyvatel. Páteční program (10. 6.) odstartuje již v 6 hodin ráno Televize Nova svým vysíláním Snídaně s Novou přímo z Nováku, kde si vybuduje improvizované televizní studio. „Páteční celodenní program je koncipován jako přehlídka toho nejatraktivnějšího z práce záchranné služby, policie, armády a hasičského sboru Příbram,“ vysvětluje místostarostka Alena Ženíšková a dodává, že sobotní program bude neméně zajímavý.

„Sobota bude patřit zejména rodičům s dětmi a mládeži. Pro malinké děti chystáme show Mimoni, Čarování se Saxanou či Ledové království. Zazpívat dětem přijedou zpěváci Dáda Patrasová a Jakub Smolík. Připravena jsou také divadelní a pěvecká vystoupení žáků našich škol, ale vystoupí i senioři,“ dodává místostarostka s tím, že na programu je hodně sportu, například příbramští američtí fotbalisté přijdou ve svých zbrusu nových dresech, představí se i další příbramské sportovní kluby. Náctiletí se mohou těšit na vystoupení YouTuberů, připravena je pro ně chůze po slackline (chůze po pružném popruhu) a laserová střelnice. Bude možné zažít nejenom atrakce na suchu, ale i na vodní ploše rybníka: vyzkoušíte si zorbing, paddleboarding, či si zahrajete vodní fotbálek.

V tzv. Městečku pod hrází se bude odehrávat program připravený příbramskými neziskovými organizacemi a školami.

V blízkém skateparku proběhne exhibice profi jezdců na bmx a skateboardech a po celý den pak bude na místě zdarma k zapůjčení sportovní vybavení - bmx, inline brusle a skateboardy s možností instruktáže.

V pátek i v sobotu v prostoru letního kina zakončí tento doprovodný program koncerty festivalu pod širým nebem Novák 800.

Kompletní program městských slavností naleznete ZDE
Videopozvánku nejdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…