Primátor Beitl: Nejlepší je dětem svět technických oborů prakticky přiblížit

08.10.2017 21:05

Živá knihovna povolání, pestrá nabídka středních škol a učebních oborů, prezentace volnočasových a zájmových kroužků – to všechno byla letošní burza vzdělávání Amos 2017 v jabloneckém Eurocentru.

Primátor Beitl: Nejlepší je dětem svět technických oborů prakticky přiblížit
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Celý den nabízely střední školy a odborná učiliště svou náplň, své zajímavosti i možnosti uplatnění svých absolventů žákům z devátých tříd, kteří se už teď rozhodují, kam zamíří v září 2018 jejich další kroky. V rozhodování jim hodně pomáhala také Živá knihovna povolání, projekt Svazu průmyslu a dopravy České republiky. „Hlavním cílem živé knihovny je motivovat letošní žáky devátých tříd hlavně ke studiu nyní tak žádaných technických oborů,“ říká Naděžda Vojtíšková, regionální manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Pokud můžeme dětem svět technických oborů prakticky přiblížit a následně nabídnout i kvalitní pracovní místa přímo tady v Jablonci, je to to nejlepší, co můžeme pro rozvoj našeho města a regionu udělat,“ domnívá se primátor města Petr Beitl, který spojení Živé knihovny povolání s burzou vzdělávání Amos už vloni inicioval.

Právě na stanovištích živé knihovny měli budoucí studenti možnost zeptat se nebo si přímo vyzkoušet povolání, které tu představovaly některé jablonecké firmy. Viděli, jak pracuje 3D tiskárna, nebo si mohli vyzkoušet moderní způsob sváření. Svůj stánek představila také jablonecká nemocnice.

„Vzdělání důležité bylo, je a rozhodně i bude, i když se objevují názory, že není v některých oborech nutné. Jsem přesvědčený, že dobré vzdělání zvyšuje cenu jedince na trhu práce,“ zmínil při slavnostním zahájení burzy Amos náměstek primátora pro oblast školství Miloš Zahradník, který připomíná, že je nutné se vzdělávat také po jazykové stránce.

Těm, kdo už uvažují o zaměstnání a neví, jak nejlépe se budoucímu zaměstnavateli představit, určitě pomohl návod, jak napsat správně svůj životopis, aby zaujal. Produkce veletrhu nezapomněla ani na seniorskou generaci, pro kterou připravila nabídku akademického i uměleckého vzdělávání III. věku. Pro všechny návštěvníky pátečního veletrhu pak byl připravený bohatý doprovodný program sestavený z hudebních vystoupení, módních přehlídek, své dovednosti předvedli mladí barmani a nabídku volnočasových aktivit prezentoval Vikýř či taneční studia Tasmina, Najla a X-dance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…