Procházka Pelhřimovem na pohlednicích se uzavřela

12.12.2017 19:00

Přesně po roce se mohou patrioti a milovníci historického Pelhřimova těšit na pokračování procházky městem na pohlednicích. Autor i Nová tiskárna Pelhřimov dodrželi slovo dané o loňské Zlaté neděli, kdy byla prezentována první část jejich společného díla. A tak o letošních Vánocích na radnici bude představena kniha Procházka Pelhřimovem na pohlednicích 1897 – 1980 vnější město.

Procházka Pelhřimovem na pohlednicích se uzavřela
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Díky pohlednicím, které jsou v mnohém objevné i pro místní znalce, opět vstoupíme do zašlých časů. Dobové pohlednice, z nichž řada je raritami, nám u-kazují již dávno zmizelou podobu míst ve městě, která dobře známe, ale i místa, jež zcela zmizela.

Opět především obrazová publikace s texty omezenými na nezbytné minimum pokračuje v započatém sledování rozvoje města pomocí historických pohlednic. Tentokrát jeho předměstských částí v minulosti souhrnně nazývaných vnější město. Předměstí vznikala kolem hlavních cest později silnic vycházejících z centra města. Právě zde byl ve sledovaném období čilý stavební ruch. Bohužel se celá řada z těchto staveb do současnosti nedochovala nebo byly výrazně přestavěny.

K městu zcela neodmyslitelně patří vrch Křemešník. V závěru knihy je proto  představen i on, včetně ukázek pohlednicové korespondence dvou významných osobností s ním spojených  F. B. Vaňka a J. Šejnosta.

Formát knihy a osvědčená grafická úprava zůstaly stejné. O více než třetinu se ale zvětšil počet stránek knihy. Celkově jich je 272 a na nich reprezentativní výběr více než pěti stovek historických pohlednic. Kde se pohlednice nedostávaly, byly použity soukromé fotografie. Pro snadnější orientaci opět poslouží letecká fotografie města ze čtyřicátých let na přední předsádce. Na zadní předsádce je pro porovnání poměrně mladší záběr města. Pohlednice a fotografie jsou navíc v přiměřené míře doplněny ukázkami dalších dobových papírových materiálů (firemní korespondence a hlavičkové papíry, reklamní cedule, etikety, jízdenky, pivní tácky atd.), což jen zvyšuje a umocňuje dokumentární hodnotu knihy. Vlastně i celého dvoudílného souboru a pomyslné procházce městem, která se tímto uzavřela.

Knihy tak nejsou jen nostalgickým ohlédnutím za dobou dávno minulou, ale i důležitým dobovým dokumentem, který přinese jistě mnoho nového nejen místním obyvatelům, ale i všem návštěvníkům města.    

Mgr. Rostislav Čech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…