Projednávání záměrů druhé výzvy IPRM Liberec

10.09.2011 11:30

Na středeční (7. 9. 2011) představení záměrů podaných do II. Výzvy Integrovaného plánu rozvoje města Liberec s názvem Atraktivní a kvalitní život v Liberci přišlo prezentovat své projekty na tři desítky žadatelů.

Projednávání záměrů druhé výzvy IPRM Liberec
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Většinou se nejednalo o městské projekty, ale o projekty, které do druhé výzvy předkládají jiní způsobilí žadatelé, tak aby se naplnily vize tohoto integrovaného plánu s romantickým názvem. Řídící výbor schválil výzvu v březnu tohoto roku a její administrace a vyhodnocení trvala cca šest měsíců. Proto Michal Vereščák, který zasedání zahajoval, vyjádřil názor, že se nejspíše jedná o výzvu poslední. Poskytovatel dotace totiž v polovině tohoto roku výrazně zpřísnil podmínky pro další období. Podle slov Michala Vereščáka se bude jeho odbor v následujícím období spíše soustředit na přípravu a zpracování jednotlivých akcí, ať už se bude jednat o akce městské nebo partnerské. Z celkové částky alokované pro IPRM zbývá pro druhou výzvu cca 200 mil. Kč.

V současnosti se již připravují akce jako rekonstrukce Svijanské arény, modernizace divadla F. X. Šaldy nebo revitalizace vícefunkčních školních hřišť při ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina. Blíží se již dokončení dalších projektů partnerských organizací, o nichž byla v úvodu řeč. Jedná se o obnovu sportovišť v areálu vysokoškolských kolejí na Harcově. Další partnerské akce jako např. Centrum historie tramvajové dopravy, Multifunkční volnočasové centrum Liberec - Růžodol nebo Čmelák - centrum pro přírodu předpokládají fyzickou realizaci v příštím roce.

Z řady složitých jednání vyplynul požadavek, aby portfolio projektů pro druhou výzvu bylo co nejširší a nejrozmanitější. Záměry jsou rozděleny do tří skupin, z nichž jsou v jedné záměry podané městem Liberec, ve druhé skupině jsou záměry, na které jsme byli upozorněni občany (především se jedná o volnočasové plochy). Do třetí skupiny jsou zařazeny specifické akce, kdy žadatel o dotaci nesplňuje požadavky poskytovatele dotace, na oprávněné žadatele. Metodika dotačního titulu však umožňuje, aby se v takovém případě žadatelem stalo město, přičemž původní žadatel se stane dotačním partnerem a provozovatelem zařízení, na něž se dotace vynakládá.

Na projednávání odpovídali na otázky předkladatelů návrhu i veřejnosti náměstci primátorky Jiří Šolc, Lukáš Martin a Jiří Rutkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…