Projekt BALANCITIES přinese Písku chytrá řešení

14.02.2017 17:45

Takřka na rok přesně od doby, kdy norský Trondheim poprvé oslovil Písek s nabídkou spolupráce na implementaci koncepce Smart City, podává místostarosta Josef Knot (TOP 09) oficiální přihlášku do projektu BALANCITIES pro grantovou výzvu SCC-1- 2016-2017 „Smart Cities and Communities lighthouse projects“.

Projekt BALANCITIES přinese Písku chytrá řešení
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Je možná trochu symbolické, že dnes, kdy vyprší termín pro podání projektové žádosti o přistoupení k projektu BALANCITIES, je zároveň i svátkem svatého Valentýna. Tento projekt totiž spojuje pevným poutem sedm evropských měst: norské město Trondheim, belgickou Lovaň a irský Limerick coby „vedoucí“ partnery a Písek, italskou Pisu, rumunskou Alba Iulia a španělské Sestao coby „následovníky“,“ uvedl Josef Knot, který v rámci Rady města za agendu Smart Písek zodpovídá.

„Zatím je v ČR do celoevropských vlajkových projektů zapojena pouze Praha a Brno, zapojení Písku je tedy značně prestižním krokem, který Písku pomůže udržet pozici českého vlajkového Smart City pro města střední velikosti,“ dodává Josef Knot. Projekt BALANCITIES bude financován z evropského programu HORIZON 2020.

„Program HORIZON 2020 je největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 - 2020. A konkrétně výzva, do které se Písek dnes zapojil, si klade za cíl podpořit projekty, které v praxi integrují energeticky úsporné objekty odzkoušené již na některých našich budovách, a chytré sítě, které využívají efektivní kombinaci zdrojů s velkým podílem zdrojů obnovitelných, což plánujme realizovat například v Teplárně Písek, přinášejí rozvoj elektromobility a dobíjecích stanic, které instalujeme na rekonstruovaných parkovištích, zavádějí chytré systémy na řízení dopravy v klidu i pohybu, například informují o volných parkovacích místech, či aplikují nejnovější ITC řešení pro řadu služeb pro občany, od bikesharingu, přes městskou kartu až třeba po elektronickou komunikaci s úřady. Cílem je jednoduše vytvořit takovou městskou infrastrukturu a služby, které budou šetrné k životnímu prostředí, zjednoduší občanům život a umožní jim zároveň aktivně se zapojit,“ představuje program Josef Knot.

Město Písek tak má šanci za evropské prostředky dosáhnout na drahé, ale efektivní chytré technologie. „Dotace pro neziskové subjekty i města je ve výši 100%. Rozpočet projektu se očekává okolo 24 milionů EUR, tedy asi 650 milionů korun“ doplňuje vedoucí organizační složky Smart Písek Vladimír Zadina. V projektu BALANCITIES bude mít Písek roli tzv. „Follower City“.

„Naší rolí jakožto Follower City, tedy určitého následovníka, bude sledovat jednotlivé projekty vedoucích měst a poté tyto jednotlivá chytrá řešení aplikovat v praxi v prostředí našeho města. V řadě oblastí však už máme konkrétní zkušenosti, proto bychom se rádi podíleli přímo na přípravě pilotních projektů,“ uvedl Vladimír Zadina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…