Projekt Jihlava [ne]jede chce zlepšit dopravu ve městě

02.09.2017 14:50

Veřejnost se může zapojit do plánování dopravy ve městě.

Projekt Jihlava [ne]jede chce zlepšit dopravu ve městě
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nemůžete najít místo k parkování? Máte to daleko na zastávku? Vaše děti raději vozíte do školy autem, protože pěšky je to nebezpečné? Jeli byste na kole do práce, ale není kudy?

Podobné problémy zažívá řada obyvatel i návštěvníků Jihlavy a město se pouští do projektu, který si dává za cíl tato slabá místa řešit. Pod názvem Jihlava [ne]jede vzniká Plán udržitelné městské mobility Jihlavy, jinými slovy dopravní plán, který by měl cestování po městě rozvíjet v souvislostech a řešit bolavá místa všech druhů dopravy najednou.

Jihlava se připojuje k moderním trendům dopravního plánování v Evropě, podobné plány vznikají ve všech větších městech. Tyto dokumenty jsou vyžadovány jako nutná součást žádostí o podporu z evropských fondů, Jihlava však má vyšší ambice, jak říká náměstkyně primátora odpovědná za tento projekt, Jana Mayerová: „Řadu věcí nelze řešit odděleně, bez souvislostí. Například při zavedení placeného parkování na ulicích musíme přemýšlet, kde jinde by se dalo zaparkovat, jestli se lidé dostanou do svého cíle komfortně a jak přitom podpořit i jiný způsob cestování, třeba veřejnou dopravu. Nechceme tedy jedním zlepšením vyvolat dva další problémy. Proto o koncepci dopravy povedeme širokou diskuzi, zapojíme názory odborníků i uživatelů a návrhy opravdu promyslíme ze všech stran“.

Dopravní plán vzniká přímo v Jihlavě, do projektového týmu jsou zapojeni pracovníci magistrátu - odboru dopravy, odboru rozvoje města, úřadu územního plánování a kanceláře primátora. Projektový manažer Daniel Šesták, jediný externista v týmu ze společnosti Mott MacDonald, k tomu dodává: „Zapojení místních odborníků do projektového týmu se nám velmi osvědčilo již v Plzni a Praze, kde na  plánu mobility rovněž pracujeme. Kolegové vnímají mnohem lépe místní problémy, znají i dřívější neúspěšné pokusy o jejich řešení, dokáží snadněji najít partnery, se kterými je třeba vést diskuzi. Proto velmi oceňuji, že se také Jihlava rozhodla jít sice náročnější, ale mnohem účinnější cestou za svým dopravním plánem“.

Připomínky napište do názorové mapy

Podstatnou částí práce na plánu mobility je diskuse. Už od začátku září dostanou slovo Jihlavané i odborníci zabývající se dopravou ve městě, aby k současné situaci řekli svůj názor.

Pro obyvatele a návštěvníky je připravena aplikace Názorová mapa dopravy, kterou jednoduše vyplní na počítači či v mobilním telefonu. Najdou ji na webu www.jihlava.cz/nejede a mohou zde umístit jednu nebo více pochval, stížností, podnětů či nápadů k cestování po městě.

„Podněty sbíráme do konce září. Poté je vyhodnotíme a budeme se jimi zabývat pro návrhovou část plánu. Kromě internetu lze do mapy přispět i v ulicích města na akcích spojených s Týdnem mobility od 16. do 22. září“, říká k tomu Michal Procházka z magistrátu města, člen pracovní skupiny. V první polovině září proběhne také workshop, kde se u kulatých stolů sejdou desítky odborníků z města, kraje, státní správy, významných zaměstnavatelů i občanských iniciativ a budou se zabývat problémy i silnými stránkami mobility ve městě.

Celý projekt běží od začátku léta až do konce příštího roku. V listopadu tohoto roku bude hotová analýza, na kterou naváže hledání vize pro mobilitu na počátku roku 2018. V červnu 2018 by pak zastupitelstvo města mělo dostat koncept návrhu, který bude následně vyhodnocován a upravován k finálnímu schválení v prosinci 2018.

1. Co je to plán mobility?

Plán mobility je koncepce dopravy ve městě i jeho okolí na příštích 12 let. Nahlíží na řešení problémů v souvislostech, aby cestování po Jihlavě bylo přátelské, praktické, bezpečné a ohleduplné k prostředí města. Proto zapojuje řadu odborníků i z jiných oborů - životní prostředí, finance, informační technologie, sociologie, a konzultuje všechny kroky i s širokou veřejností jako každodenními uživateli dopravy.

2. Jak se občané mohu zapojit do projektu Jihlava [ne]jede?

  • na webu www.jihlava.cz/nejede od 30. 8. do 30. 9. 2017 vložit připomínku do názorové mapy
  • ve veřejném prostoru na akcích během září 2017

    • neděle 10. 9. Jihlavský půlmaraton (Masarykovo náměstí),
    • sobota 16. 9. Zažít město jinak – sousedská slavnost (Komenského ulice),
    • neděle 17. 9. Den otevřených dveří DPMJ,
    • pondělí 18. 9. Kulatý stůl k dopravě (DIOD),
    • úterý 19. 9. Jihlavský den zdraví (Masarykovo náměstí),
    • pátek 22. 9. Den bez aut (Masarykovo náměstí).

Další plánované akce:

  • panelová diskuze ke společné vizi mobility pro Jihlavu (leden 2018),
  • sběr podnětů k návrhům Plánu od veřejnosti (duben 2018),

  • veřejné projednání návrhu Plánu, včetně hodnocení SEA a Akčního plánu (říjen 2018).

3. Jak projekt Jihlava [ne]jede bude probíhat?

Harmonogram projektu se dělí do čtyř základních etap, včetně vyhodnocením SEA a akčního plánu:

  1. Analýza (5 – 11/2017) - sběr dat, souhrn strategických dokumentů EU, ČR, města, sběr podnětů od partnerských subjektů a veřejnosti, problémová analýza, indikátory výkonnosti (KPI), problémy a příležitosti → podklad pro přípravu scénářů a diskuzi o vizi mobility 

  2. Vize (12/2017 – 1/2018) - vytvoření a porovnání různých scénářů možného rozvoje mobility, soulad se strategiemi EU a ČR, diskuze s partnery a veřejností, vytvoření společné vize mobility pro Jihlavu → základní stavební kámen pro návrh opatření 

  3. Návrh (2 – 6/2018) – Shromáždění možných opatření, jejich vyhodnocení a prioritizace → sestavení konceptu návrhu pro zpracování SEA a akčního plánu

  4. Akční plán a SEA (7 – 11/2018) – Vyhodnocení SEA, stanovení pravidel pro monitoring, finální dokument návrhu a akční plán → praktický rozpis dalšího postupu (kdo, kdy, za kolik)

  5. Finální návrh (12/2018) – Výsledný dokument ke schválení v Zastupitelstvu města Jihlavy

Během projektu jsou pořádány workshopy a konzultace s odborníky, stejně jako akce zaměřené na širokou veřejnost. V každé etapě tak nabízí projekt Jihlava [ne]jede možnost promluvit do budoucnosti cestování po Jihlavě a jejím okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…