Projekt Protivzdušná obrana Plzně vydala novou mapu a video

24.02.2018 7:36

Projekt Protivzdušná obrana Plzně, který od roku 2016 mapuje pozůstatky civilních i vojenských objektů protiletecké obrany z doby II. světové války, vydal novou tištěnou mapu a populárně naučné video.

Projekt Protivzdušná obrana Plzně vydala novou mapu a video
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Projekt realizuje Asociace recentní archeologie v rámci otevřené výzvy Pěstuj prostor za podpory Ministerstva kultury České republiky a finanční podpory statutárního města Plzně.

Město Plzeň se svými Škodovými závody bylo v době II. světové války jedním z nejdůležitějších průmyslových komplexů v rukou nacistického Německa. Kvůli tomu se západočeská metropole několikrát stala cílem spojeneckého bombardování. Na ochranu před nálety proto okupační správa a místní obyvatelé vystavěli systém protiletecké obrany, který se skládal z vojenských a civilních krytů, baterií protiletadlových děl a mnoha dalších sofistikovaných zaměřovacích a lokačních zařízení.

Výsledky projektu jsou zaznamenány do mapy na webu www.protivzdusnaobrana.plzne.cz. Část této mapy vychází nyní i v tištěné podobě, která navazuje na první tištěnou mapu protivzdušné obrany vydanou v roce 2016. Zatímco první mapa se zaměřovala především na postavení baterií protiletadlových děl, druhý díl se věnuje protileteckým krytům. Mapu je možné zdarma získat v Infocentru města Plzně na náměstí Republiky nebo v digitální podobě (https://recentniarcheologie.cz).

Mapa představuje několik významných úkrytů na území Plzně, například rozsáhlý podzemní komplex v terase pod Vinicemi, v němž se za války skrývalo místní vojenské velitelství a který byl před několika lety zpřístupněn veřejnosti v rámci expozice v zoo Plzeň. Mapa též zmiňuje několik civilních krytů v okolí Hlavního nádraží, z nichž však velká část v nedávné době zanikla kvůli opravám železničního koridoru a další stavební činnosti.

Pozornost je také věnována některým méně typickým protileteckým úkrytům, například drobným betonovým pozorovatelnám přezdívaným Einmannbunker, které bývaly umístěny především v průmyslových areálech, nebo skalním krytům u Radčic a v ulici Na Roudné, jež si svépomocí vyhloubili místní obyvatelé.

V rámci projektu vzniklo i krátké video Protivzdušná obrana Plzně 2. Ten volně navazuje na film Protivzdušná obrana Plzně – Baterie protileteckých děl FlaK 88 u osady Amerika, které přibližuje problematiku výzkumu objektů protiletecké obrany. Nové video diváka zavede na místo zaniklé baterie těžkých protileteckých děl FlaK 88 na okraji Vejprnic, kde se dodnes dochoval podstavec radiolokátorů FuMG 65 Würzburg Riese nebo do objektu nedaleko Chotíkova, kde se za války nacházelo jedno z vůbec největších dělostřeleckých ležení v okolí Plzně.

Krátký film představí i jediné zachované podezdívky těžkých protileteckých děl na Plzeňsku, které se ukrývají v zahrádkářské kolonii na okraji Předních Skvrňan. Tyto podezdívky během let zarostly náletovými křovinami, a dokonce se proměnily v černou skládku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…