Projekt SMART areál alternativní energetiky města Písku vyřeší využití kalů a biomasy

11.08.2016 16:48

V rámci koncepčního přístupu města Písek v oblasti uplatnění chytrých technologií a zlepšování životného prostředí ve městě Písku je nutné řešit i zkvalitnění nakládání s čistírenskými kaly a odpadní biomasou. Jednou z cest může být zamýšlená realizace projektu „SMART areál alternativní energetiky Písek“, který dnes na svém zasedání schválili zastupitelé.

Projekt SMART areál alternativní energetiky města Písku vyřeší využití kalů a biomasy
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Tento projekt v I. etapě řeší vybudování stanice energetického využití kalů a biomasy přímo v areálu čistírny odpadních vod Písek. Nová SMART technologie by umožňovala městu ročně likvidovat až 5 tisíc tun kalů, to je při současné produkci okolo 3 tisíc tun za rok veškeré množství čistírenských kalů pro město samotné včetně určité rezervy pro spádové přilehlé obce. V současné době jsou veškeré písecké kaly likvidovány na skládce Údraž u Albrechtic. Energetické využití kalů by  do budoucna pro občany města Písku mohlo znamenat každoroční úsporu v platbách za stočné ve výši přibližně 1 Kč/m3. V uvažované nové technologii by  byly veškeré kaly společně s příměsí biomasy spalovány a po odstranění zplodin by byla do ovzduší vypouštěna pouze vodní pára,“ říká místostarosta města Písku Josef Knot (TOP09).

Na základě dnešního rozhodnutí zastupitelstva byl schválen záměr tohoto projektu a  zahájen proces zpracování projektové dokumentace pro technologickou část projektu, kterou bude zpracovávat společnost Amazonetta s.r.o. „Vlastní realizace projektu v celkové výši investičních nákladů přibližně 33 mil. Kč bez DPH by mohla být zahájena již v druhé polovině roku 2017, ale jen za předpokladu získání dotačních prostředků, které pro tyto projekty činí až 75% celkových nákladů, tj. u tohoto případu téměř 25 mil. Kč bez DPH. Žádost o dotační prostředky do programu LIFE bude město Písek podávat již v září tohoto roku. Do trvalého provozu by nová linka pro spalování čistírenských kalů a biomasy mohla být uvedena již v létě 2018, plánovaný zkušební provoz by mohl být zahájen již na podzim roku 2017,“ pokračuje Josef Knot.

V případě úspěšné realizace tohoto projektu, je možné na něj navázat projektem SMART spalování biomasy v areálu kompostárny Písek. Jedná se o dodatečné spalování biomasy s umístěním kontejnerové technologie do areálu městské kompostárny. Předpokládaný prvotní odhad nákladů činí 9 mil. Kč bez DPH. Tento záměr je v současné době předmětem analýzy odboru životního prostředí MÚ Písek a o jeho případné realizaci rozhodne taktéž zastupitelstvo města.

„Cílem nového SMART přístupu ve městě Písku v oblasti energetického využití čistírenských kalů a biomasy je vyvinout či nově aplikovat způsoby, které bezpečně a dlouhodobě využívají tyto zdroje pro výrobu tepla a elektrické energie. Realizace takové technologie bude schopná každodenního využití a zároveň bude sloužit jako demonstrační zařízení - pilotní projekt,“ vysvětluje vedoucí odboru investic a rozvoje Václav Filip.

Město Písek má s Ministerstvem životního prostředí, které tyto projekty dlouhodobě podporuje, uzavřenou spolupráci formou dokumentu „Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu chytrého města Písek (Smart Písek)“, uzavřenou 26. února 2016. „Pro město Písek jsou otevřeny významné možnosti v oblasti rozvoje konceptu Smart City a uvedení vybraných projektů do života. Neméně nevýznamnou roli představuje partnerství i v možnosti vícezdrojového financování jednotlivých aktivit a projektů. Výstavby nového SMART areál alternativní energetiky města Písku takovým projektem je,“ dodává Josef Knot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…