Prostějov: Pětadvacítku nebo padesátku?

05.10.2017 12:16

Tuto otázku řeší v souvislosti s výstavbou nového bazénu v Prostějově už delší dobu vedení města i zastupitelé.

Prostějov: Pětadvacítku nebo padesátku?
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Původní návrh padesátimetrového bazénu o osmi drahách doznal na základě požadavků plavců značných změn. Ti chtěli namísto osmi rovnou deset drah s argumentem, že mladší plavci padesátimetrovou vzdálenost stejně nepřeplavou, ale v případě potřeby by bylo možno vyznačit dráhy v bazénu příčně. Uspořádali jsme proto pro zastupitele seminář, na nějž jsme pozvali odborníky specializující se na výstavbu bazénů a aquaparků. Objasnili nám jak technickou, tak ekonomickou stránku výstavby. Nutno dodat, že určitým problémem je i teplota vody. Pro sportovní plavce musí být voda chladnější, než v bazénech pro rekreační využití. To má za následek, že sportovní bazén je veřejností málo využíván,“ vysvětluje primátorka města Alena Rašková s tím, že typickým příkladem jsou například Pardubice.

Tam byl nákladem 600 mil. Kč rekonstruován 50-ti metrový bazén a doplněn o některé relaxační a zážitkové prvky pro obyvatele. Tento bazén je nyní využíván převážně pro sportovní účely a Pardubice připravují výstavbu 25-ti m bazénu pro veřejnost.

„Na základě všech argumentů jsme se na semináři napříč politickým spektrem shodli, že pro potřeby obyvatel Prostějova bude nejvýhodnější výstavba nového pětadvacetimetrového bazénu a ponechání druhé pětadvacítky v budově městských lázní. Navzdory této shodě však město obdrželo petici s více než čtyřmi tisíci podpisy a někteří opoziční zastupitelé otočili. Chtějí vyjít petičníkům vstříc a trvají znovu na padesátimetrovém bazénu. To nepovažuji za korektní,“ pokračuje primátorka Alena Rašková a dodává, že projekt pětadvacetimetrového bazénu bude znovu předložen zastupitelům.

Nejprve bude vypracována nová studie na pětadvacetimetrový bazén s možností přístavby dalšího padesátimetrového bazénu v pozdějších etapách a zpracování analýzy nákladů a přínosů dle požadavku dotačních titulů.

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy cílí investiční finanční prostředky do významné sportovní infrastruktury a do významných sportovních zařízení v regionech. Bohužel na období 2017-2023 je v plánu pouze plavecký areál v Praze Podolí.

„Co se týče konkrétních čísel, dvě nezávislé analýzy, které si město nechalo zpracovat a ekonomické výsledky realizovaných bazénů v jiných městech, jednoznačně hovoří pro pětadvacetimetrový bazén. Výstavba padesátimetrového bazénu by přišla řádově na 400 – 450 milionů korun a navíc bychom museli počítat s roční ztrátou ve výši zhruba 10-15 milionů korun. Naproti tomu výstavba pětadvacítky by městskou kasu vyšla na přibližně 280 milionů, ale provoz by mohl být naopak plusový, ročně by přinesl až 8 milionů korun. K tomu je třeba si uvědomit, že výstavba a provoz padesátimetrového bazénu pro plavce půjde na úkor ostatních sportů. Město dává ročně do sportu a sportovní infrastruktury na dotacích přibližně 50 mil. Kč. Pokud by město dotovalo plavecký oddíl ročně splácením úvěru 30 milionů korun a provozní ztrátu 10 milionů, nezůstalo by na podporu ostatních sportů. Pokud však město postaví nový pětadvacetimetrový bazén, může jeden sloužit čistě sportovcům a druhý veřejnosti, “ uzavřel první náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…