Prostějov: Vranovice–Kelčice se připravují na rekonstrukci silnice

25.01.2019 13:47

Hanácká obec Vranovice–Kelčice se připravuje na plánovanou rekonstrukci hlavní silnice v části Vranovice, která naváže na opravu prvního úseku v roce 2016.

Prostějov: Vranovice–Kelčice se připravují na rekonstrukci silnice
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Úsek dlouhý přibližně 365 metrů letos opraví na své náklady Olomoucký kraj, obec ale musí zaplatit obrubníky, chodník a nová parkovací místa, na což si musí připravit až 3 miliony korun. „Pro malou vesnici to není zanedbatelná částka, proto jsme vše rozdělili do dvou let. Letos vybudujeme obrubníky, v příštím roce jsou v plánu parkovací místa a chodník,“ upřesnila starostka obce Irena Blažková.

S dalšími investičními výdaji proto letos obec nepočítá, zastupitelé ale myslí na budoucnost. V rozpočtu proto schválili 200 tisíc na zpracování projektu cyklostezky Dobrochov – Vranovice-Kelčice – Výšovice, další finance půjdou na projekt nové místní komunikace U Školy ve Vranovicích. Nemalá část rozpočtu (kolem 300 tisíc korun) je vyhrazena na provoz mateřské školy, s tradiční podporou mohou počítat i místní spolky.

Obec hospodaří dlouhodobě dobře, na konci roku 2018 měla na účtu 3,8 milionu korun, o 1 milion více než před rokem. „Snažíme se hospodařit tak, abychom vždy měli rezervu na nepředpokládané výdaje nebo na spolufinancování případných dotací,“ dodala starostka Irena Blažková.

Obec vznikla v roce 1964 sloučením vesnic Vranovice a Kelčice. Počet obyvatel se v posledních letech mírně zvyšuje, v roce 2018 mělo v obci trvalé bydliště 598 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

22:05 Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k…