Prostějov odstartoval program boje seniorů proti šmejdům

20.07.2016 7:28

Nový projekt pojmenovává a přibližuje marketingové techniky a strategie, kterých prodejci - „šmejdi“ využívají ke zlomení ostražitosti a odporu seniorů.

Prostějov odstartoval program boje seniorů proti šmejdům
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Lidé v seniorském věku jsou jednou z ohroženějších skupin obyvatelstva. Jejich výchova a životní zkušenosti jim dali přehled a životní moudrost. To jim však v obraně například před aktivitami různých podvodných osob bohužel moc nepomůže. Z toho důvodu vznikl projekt s názvem „Nedáme se“. Autorkou projektu je Romana Mazalová, psycholožka se specializací na problematiku prodeje, reklamy a marketingu. A právě této své specializace se rozhodla využít k boji s takzvanými „šmejdy“.

„Rozhodla se s nimi bojovat jejich vlastními zbraněmi. Vytvořila projekt, ve kterém seniorům za pomoci interaktivního divadelního představení pojmenovává a přibližuje marketingové techniky a strategie, kterých tito prodejci využívají ke zlomení ostražitosti a odporu seniorů,“ uvedl mluvčí prostějovských policistů František Kořínek. Právě policisté se spolu s Krajským úřadem Olomouckého kraje a Ministerstvem vnitra do projektu zapojili. Ve druhém červencovém týdnu se tak uskutečnilo osm seminářů ve městech Prostějov, Olomouc a Přerov. Co senioři na preventivních akcích mohli vidět?

„Herci divadla Jesličky z Hradce Králové seniorům přehráli tři nejběžnější situace – předváděcí akce, prodej parfému na ulici a vniknutí podvodníka pod falešnou záminkou přímo do bytu seniora a jeho následné okradení. Romana Mazalová po předvedení jednotlivých scén vysvětlila techniky, kterých herci – prodejci právě využili, jak na nás působí i jak se jim bránit. Přítomný policista pak připojil informace z praxe, zejména aktuální trendy a uvedl preventivní rady, jak se do takových situací vůbec nedostat, případně jak se z nich dostat ven a připomíná i nutnost každý zaznamenaný pokus o takové jednání hlásit na linku 158. Pouze v takovém případě totiž lze s podvodníky vést účinný boj,“ vysvětlil mluvčí policistů František Kořínek a doplnil, že základním motem bylo naučit seniory říci „NE!“ jakýmkoliv nabídkám, o které nemají skutečný zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…