Průlomové jednání na znojemské radnici: Odboráři se konečně dohodli s firmou Psota

25.09.2016 15:34

Čtrnáct dní poté, co se vedení města Znojma, vložilo do jednání mezi odboráři a vedením Znojemské dopravní společnost Psota, přišel zásadní obrat ve vyjednávání. Po mnoha měsících patové situace našli odboráři se zaměstnavatelem na půdě znojemské radnice dnes dopoledne konečně společnou řeč.

Průlomové jednání na znojemské radnici: Odboráři se konečně dohodli s firmou Psota
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Pro Znojmáky mám dobrou zprávu. Stávka, která se ještě dnes ráno reálně vznášela nad Znojmem, je snad zažehnána a odboráři a zástupci společnosti Psota dokázali konečně najít shodu v mzdových otázkách, které byly hlavním jádrem celého sporu,“ uvedl starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel.

Obě znesvářené strany se dohodly, že na základně dnešní shody na mzdových podmínkách budou pracovat na jednotlivých bodech kolektivní smlouvy. „Termín pro textaci kolektivní smlouvy je stanoven na 17. října a k podpisu smlouvy by mělo dojít nejpozději 27. října. Pokud se tak stane, bude konečně vleklý spor mezi odboráři a dopravcem v našem městě ukončen,“ doplnil starosta.
Součástí trojstranných rozhovorů byla také diskuse o tzv. valorizační doložky, na základě které by město Znojmo poskytlo Znojemské dopravní společnosti Psota vyšší plnění za poskytované dopravní služby.

„Na jednání jsme se pečlivě připravovali a součástí naší přípravy bylo prověření možnosti platby za poskytované služby, ze které by mohla firma vyplácet řidičům vyšší mzdy,“ uvedl starosta. Podle stanoviska právníků však město nemůže jednostranně měnit podmínky smlouvy, která vzešla z výběrového řízení. „Jakékoliv navýšení plnění ze strany města směrem ke společnosti Psota není možné, poněvadž by bylo porušením zákona o zadávání veřejných zakázek a koledovali bychom si tím o přezkum ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a o pokutu,“ řekl Vlastimil Gabrhel.

Město sice nemůže navyšovat platby za dopravu, ale bude se snažit pomoci s kvalitnějším zázemím pro řidiče na konečných zastávkách. „Jasně jsme deklarovali, že v případě zázemí řidičů ve Znojmě nebo v okolních obcích jsme připraveni řidičům podat pomocnou ruku tak, aby mohli dobře a kvalitně vykonávat svou práci,“ řekl závěrem starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…