Putovní výstava k výročí Boromejek začala v Hodoníně

13.11.2017 17:33

Vernisáží začala v hodonínském sále Evropa výstava Sestry Boromejky ke 180. výročí jejich příchodu do českých zemí. Přítomna jí byla také Matka představená Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského, sestra Bohuslava Kubačáková. Sestry Boromejky vynikají všeobecnou duchovní pomocí, milosrdenstvím a charitativní péčí. Výstava ukazuje dokumenty a dvě stovky exponátů z jejich historie a činnosti a je první svého druhu v republice.

Putovní výstava k výročí Boromejek začala v Hodoníně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského, nazývanými Boromejky, má v současné době 132 členek v 11 komunitách celé republiky, na Moravě nejblíže v Moravských Budějovicích. Služba je celoživotní a sestry skládají slib milosrdenství. Matka představená Bohuslava přijela do Hodonína s dalšími sedmi sestrami, některými původem právě z Hodonínska. „Děkuji za uspořádání výstavy Masarykovu muzeu a Marku Vařekovi, samy bychom na to neměly možnosti a přijímáme to jako Boží dar. Věřím, že výstava napomůže otevřít lidem srdce k dobru, které každý v sobě nosí,“ uvedla sestra Bohuslava.

Ženské řeholní společenství Boromejek vzniklo v polovině 17. století ve Francii. Podnět k založení kongregace dal mladý advokát Josef Chauvenel ve městě Nancy, kde bylo po třicetileté válce mnoho chudých a zbídačených lidí. Sestry působí v nemocnicích, hospicech, léčebnách, věnují se vězenkyním, pečovaly o prezidenta Václava Havla i Miloše Zemana.

Iniciátorem výstavy byl historik a kurátor Masarykova muzea v Hodoníně Marek Vařeka, připravoval ji téměř rok. Kromě mnoha dokumentů ukazuje autentické předměty a artefakty z působení a činnosti kongregace. „Důvodem je 180 let od příchodu Boromejek k nám, působí také v brněnském biskupství, výstava začíná právě v Hodoníně a bude putovat po republice, kde sestry působí nebo působily,“ připomněl Vařeka. Zmiňuje se také o Matce Vojtěše Hasmandové, statečnému svědku víry a Janu Nepomuku Neumannovi, jež v Americe založil mnoho sirotčinců, nemocnic a kostelů.

Výstava je instalována ve dvou sálech přízemí Evropy na Národní třídě 21 v Hodoníně a potrvá do 18.2. Záštitu nad ní převzal kardinál Dominik Duka a biskup brněnský Vojtěch Cikrle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…