Rada podpořila Potravinovou banku Prahy a Středočeského kraje

17.04.2018 16:47

Rada hl. m. Prahy dnes souhlasila s poskytnutím dotace ve výši 450 tisíc korun Potravinové bance Praha a Středočeský kraj, z. s. Ta je důležitým nástrojem pomoci lidem v sociální nouzi či bez domova, azylovým domům a dalším potřebným. Stejnou částkou přispěje i Středočeský kraj. Přidělení dotace musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Rada podpořila Potravinovou banku Prahy a Středočeského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Projekt potravinové banky podporujeme dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že ho využívá stále více pražských organizací, rozhodli jsme se částku pro letošní rok ještě o něco navýšit. Smysl projektu spatřujeme hlavně při pomoci nabízené lidem bez přístřeší zejména neziskovými organizacemi, ale i při zajišťování dalších služeb,“ upřesnil radní hl. m. Prahy pro sociální oblast Daniel Hodek

Dotaci od hlavního města využije potravinová banka především na úhradu energií, pohonné hmoty, opravy, údržbu, mzdy a odvody. Jen v loňském roce totiž rozdělila 2 400 tun potravin a letos to bude ještě více. V současné době zásobuje celkem 149 organizací a žadatelů o pomoc stále přibývá. Bez ní by lidé bez domova či v sociální nouzi často hladověli.

Podpořit činnost zapsaného spolku Potravinové banky Praha a Středočeský kraj finančním příspěvkem ve výši 450 tisíc korun se rozhodla také Rada Středočeského kraje na jednání 5. dubna 2018. „Dohodli jsme se s hlavním městem Prahou, že bychom tento projekt podpořili společně a také stejnou částkou,“ informoval náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács. Konečné slovo v poskytnutí uvedené částky tak mají nyní v rukou zastupitelé kraje, kteří návrh rady projednají stejně jako pražští 26. dubna.

Spolek pracuje nízkonákladově, má k dispozici tři sklady, dvě nákladní auta, dva užitkové vozy, vysokozdvižné vozíky a chladící a mrazící zařízení, které získal z investičního projektu ministerstva zemědělství. Protože Potravinová banka Praha a Středočeský kraj, z. s. není poskytovatelem sociální služby a jeho činnost není sociální službou v pravém slova smyslu, nemůže žádat o finanční příspěvek na provoz Ministerstvo práce a sociálních věcí a ani se jeho činnost nedá zařadit do vyhlašovaných grantových programů. Z těchto důvodů požádal o individuální dotaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…