Referendum rozhodne o velikosti Brna

03.09.2010 18:42

2 9. budou obyvatelé Dolních Heršpic a Přízřenic hlasovat o tom, zda souhlasí s osamostatněním.

Referendum rozhodne o velikosti Brna

Důležitým datem v dějinách Brna se stane 12. září 2010. V tento den se uskuteční referendum, v němž budou obyvatelé Dolních Heršpic a Přízřenic hlasovat o tom, zda souhlasí s osamostatněním obou katastrálních území a vznikem samostatné obce Dolní Heršpice-Přízřenice.

Obě obce byly včleněny do „Velkého Brna" roku 1919 a v roce 1990 se spolu s Komárovem a Horními Heršpicemi staly součástí městské části Brno-jih. Nyní se obávají, že kvůli výstavbě bytových domů v lokalitě Slunná louka v Přízřenicích a příchodu stovek nových obyvatel ztratí svůj poklidný venkovský ráz. Těmito a ještě dalšími argumenty, jako je znehodnocení majetku či údajný nezájem městské části i města Brna o rozvoj obou území, chtějí členové občanského sdružení Samostatný jih přesvědčit jejich obyvatele, aby hlasovali pro osamostatnění.

Vedení města i městské části naopak nechce, aby se Brno zmenšilo, a je připraveno problémy řešit. S občany zmíněných lokalit jedná otevřeně a vstřícně a učinilo také první kroky k tomu, aby zabránilo velké bytové výstavbě na Slunné louce.

V úterý 7. září 2010 se uskuteční v tělocvičně ZŠ Tuháčkova od 18.30 hodin s občany Dolních Heršpic a Přízřenic setkání, kterého se zúčastní vedení města Brna v čele s primátorem Romanem Onderkou i vedení městské části Brno-jih v čele se starostou Josefem Haluzou. Přítomni budou také vedoucí dotčených odborů z Magistrátu města Brna i Úřadu městské části Brno-jih.

Zúčastnění jsou připraveni diskutovat např. o otázkách budoucí výstavby a územního rozvoje v dané lokalitě, protipovodňových opatřeních, dopravě, stavu silnic a mnohém dalším. Na setkání bude také prezentován urbanistický posudek týmu expertů Asociace pro urbanismus a územní plánování a závěry studie zaměřené na návrhy zklidnění dopravy v ulicích Havránkova - Zelná - Modřická. Pro účastníky diskuse zajišťuje město Brno dopravu zdarma.

Dále čtěte:
Bude Brno i po referendu městem na soutoku dvou řek?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…