Rekonstrukci hradeckého Velkého náměstí by mohl řešit stavební úřad v Hořicích

31.08.2016 10:03

Zhruba čtyři tisíce stran obsáhlého spisu týkajícího se připravované rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové si zřejmě přebere k řešení stavební úřad v Hořicích.

Rekonstrukci hradeckého Velkého náměstí by mohl řešit stavební úřad v Hořicích
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Rozhodování a řízení o vydání rozhodnutí o umístění stavby už nebude řešit královéhradecký stavební úřad, a to kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj. To se domnívá, že úředníci, kteří by věc řešili i primátor Zdeněk Fink, jsou v této věci podjatí. Podle tvrzení ministerstva by tím mohl být výkon státní správy v tomto případě ovlivněn, což je podle zákona nepřípustné.

Rekonstrukci Velkého náměstí, jejíž náklady se odhadují na zhruba 200 milionů korun, začalo město Hradec Králové připravovat už před léty, přičemž s finančním krytím této investiční akce už počítá i městský rozpočet. V průběhu územního řízení však byla jedním ze subjektů podána námitka takzvané systémové podjatosti proti všem pracovníkům odboru hlavního architekta, stavebnímu odboru magistrátu, jejich vedoucím, tajemnici magistrátu a primátorovi Zdeňku Finkovi. Podatel námitky uvedl, že všechny tyto osoby jsou vůči investorovi, tedy městu žádajícímu o vydání územního rozhodnutí, v závislém postavení tím, že k městu mají pracovní poměr či jiný obdobný vztah. Uvádí také, že politická reprezentace, která se k případu i mediálně vyjadřuje, má zájem na prosazení svých zájmů.

Královéhradecký stavební úřad předal 18. prosince 2015 celý spis za účelem rozhodnutí o této námitce svému odvolacímu orgánu, tedy Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje, který se 16. března 2016 vyjádřil, že primátor města Zdeněk Fink není z projednávání a rozhodování v tomto územním řízení vyloučen. Proti tomuto usnesení krajského úřadu však podatelka podala odvolání. Konečné slovo tak padlo na ministerstvu pro místní rozvoj, které je nadřízeným orgánem krajského úřadu. Ministerstvo prostřednictvím šestnáctistránkového dokumentu zaslalo městu rozhodnutí, v němž potvrdilo slova podatelky, tedy že všichni pracovníci odboru hlavního architekta, stavebního odboru magistrátu, včetně jejich vedoucích, tajemnice magistrátu i primátor Zdeněk Fink, jsou podjatí. 

„Necítím se být podjatý. Takto to rozhodlo ministerstvo, které je odvolacím orgánem kraje, který na to měl jiný názor. Možná bych doporučil těm úředníkům, kteří v této věci takto rozhodli, aby se přišli projít po našem náměstí, ať vidí, jak to vypadá. Vyjádřil jsem se v médiích, že současné Velké náměstí je „vředem“ našeho města a z toho oni usuzují na moji podjatost. Nechci těmto úředníkům do jejich práce nikterak mluvit, doufám, že ji dělají s nejlepším svědomím,“ hodnotí situaci Zdeněk Fink, primátor města. Chybné zavedení krajských samospráv podle něho nemělo v naší republice nastat. „Po dobu fungování okresů, které zajišťovaly státní správu, a volení zastupitelé, radní, náměstci a starostové měli na starosti samosprávu, logicky nemohlo k takovým věcem v té době docházet. To je pouze voda na mlýn různým aktivistům a není to správně. Některé naše odbory jsou čistou nebo téměř čistou státní správou a nikdo z politiků si nedovolí jakýmkoliv způsobem zasahovat do jejich práce. Ani jejich odborné práci příliš nerozumíme a v této věci by nás to ani nenapadlo,“ odmítá nařčení Zdeněk Fink a dodává, že takováto námitka může padnout kdykoliv, toto rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj je pro samosprávy negativně precedentní. 

Krajský úřad Královéhradeckého kraje teď rozhodnul, že agendu převezme stavební úřad v Hořicích. Rozhodnutí bylo zveřejněné na úřední desce Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Proti tomuto ministerskému výroku už není možné žádné odvolání a kvůli tomu bude muset tedy celou agendu spojenou s provedením rekonstrukce Velkého náměstí zřejmě řešit stavební úřad v Hořicích. Celý spis, který teď tento stavební úřad obdrží, má přibližně 4000 stran a zhruba 400 účastníků, jejichž skladba se neustále mění. Někteří své nemovitosti prodávají, jiní mění adresu, právnické osoby se přejmenovávají či fúzují. Od začátku přípravy rekonstrukce se vyskytla bohužel už i úmrtí účastníků a s tím související následný proces vypořádání dědictví. Při rozesílání každé písemnosti je nutné všechny účastníky znovu zkontrolovat a jejich seznam aktualizovat, jde tedy o velkou časovou náročnost řízení. Nový zaměstnanec s krátkou praxí by si s něčím takovým nejspíše neporadil. Při řešení takovéto rozsáhlejší agendy u takto náročné investiční akce je třeba myslet i na zastupitelnost například po dobu nemoci, aby kvůli tomu nedocházelo k velkým zdržením. Spis teď dostane na stavebním úřadě osoba, která nezná genezi případu a bude muset text nejprve nastudovat.

Celé šestnáctistránkové znění písemného rozhodnutí MMR včetně personifikace podatelů a chronologie je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…