Restaurování vitrážových oken radnice čp. 40 v Náchodě

15.05.2016 8:27

Město Náchod provádí během roku řadu investičních akcí. Neméně důležité jsou opravy a údržba majetku, které město vlastní, ať už jde o školy, školky nebo další budovy. jako například historická budova radnice na Masarykově náměstí, ve které v těchto týdnech dochází k restaurování vitrážových oken.

Restaurování vitrážových oken radnice čp. 40 v Náchodě
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

“Nyní jsou restaurovány vitráže v obřadní síni, aby od června opět mohly zkrášlovat svatby a význané události, které se zde konají. Oprava zbývajících vitráží v salonku a dalších místnostech v budově radnice bude probíhat postupně. Tato mimořádně krásná budova, jejíž stavba byla dokončena již v roce 1904, si naši péči rozhodně zaslouží”, upřesnil starosta Jana Birke.

A jak taková oprava probíhá?

Jedná se o velice specifickou a odbornou práci. Každá vitráž byla demontována z rámu, rozebrána na jednotlivá sklíčka, ta byla očištěna od usazenin a omyta. 
Jednotlivá skla jsou skládána do nové osnovy z olověných profilů a poté přecínována. Na závěr bude každá vitráž vytmelena a vložena zpět do dřevěného rámu a opatřena výztužemi. Rámy jsou také opravovány tak, aby sloužily mnoho dalších let.

Restaurátorské práce provádí pan Zilvar z Opočna, který je restaurátorem s povolením Ministerstva kultury ČR (k obnově kulturních památek nebo jejich částí v rozsahu restaurování uměleckořemeslných prací v technice vitráž skládaná do olova) a který také již v minulých letech vitrážová okna na radnici restauroval. Nyní se jedná o dokončení zbývajících oken. Celkové náklady na opravu oken představují částku ve výši 880 tisíc korun, z toho 345 tisíc korun pokryje dotace z Ministerstva kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…