Říčany: Denní stacionář OLGA je nejlepší bezbariérovou stavbou ve středních Čechách za rok 2015

28.06.2016 20:16

Říčany získávají další ocenění. Město se nepyšní jen významnými starobylými stavbami, jako je kostel nebo zřícenina hradu, ale i v současné době zde vznikají hodnotné stavby. Jednou z nich je i budova denního stacionáře OLGA.

Říčany: Denní stacionář OLGA je nejlepší bezbariérovou stavbou ve středních Čechách za rok 2015
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Budova, která slouží klientům s potřebou celodenní péče, vyhrála ve středočeské soutěži Stavba roku 2015 v kategorii bezbariérová stavba.

Denní stacionář OLGA v Říčanech si odnáší hlavní výroční cenu v kategorii bezbariérová stavba v soutěži Stavba roku střední Čechy. Ta hodnotí různá stavební díla realizovaná v loňském roce. Odborná porota složená z téměř čtyř desítek lidí ji vybrala na konci dubna jako nejlepší stavbu v konkurenci pěti dalších bezbariérových staveb. Za sebou nechala kulturní dům Svět v Českém Brodě, zónu pro chodce a parkování v ulici Dr. Horákové v Poděbradech nebo Základní školu v Roztokách.

„Ocenění mne těší a velice si ho vážím. Jsem rád, že stavba slouží dobře svému účelu. Chtěl bych připomenout, že se jednalo o týmovou spolupráci zadavatele, projekčního teamu, technického dozoru i dodavatelů stavby a cena tedy náleží všem zúčastněným,“ připomíná architekt a autor projektu Jiří Švehlík.

Do soutěžního klání se přihlásilo 32 stavebních děl. Většina řádně navržených staveb byla při tzv. rokování v březnu letošního roku zařazena do jedné ze čtyř vyhlášených kategorií. Kromě staveb, která umožňují bezproblémový vstup vozíčkářům nebo kočárkům, se posuzovaly také stavby pozemní a dopravní. Jednotlivé návrhy mohly získat také cenu za středočeské stavitelství.

Hodnotící kritéria splnilo celkem 27 projektů (5 pozemní, 5 bezbariérové, 11 středočeské, 6 dopravní). Nejvíce hlasů v pozemním stavitelství obdržela rekonstrukce tenisové haly LTC v Kolíně, dopravní dílo ovládlo dokončení řepařské drážky do Býchor a ve středočeské kategorii triumfovala dřevěná lávka v Klášterní Skalici.

Současná generace má na co navázat

Cílem soutěže je seznámit širokou veřejnost s úrovní současného stavitelství ve středních Čechách a ukázat všímavost a postoje veřejnosti k rozmanitosti výstavby.

Soutěž začala psát svoji historii v roce 1994, když vznikla v Kolíně stavební škola. Na organizaci se v průběhu let podíleli různé instituce. Od roku 2007 probíhá pod taktovkou Obchodního grémia Kolín ve spolupráci se Střední odbornou školou stavební s učilištěm. Mezi další organizátory patří Středočeský kraj, město Kolín, Spolková rada Kolína, kolínská Obchodní akademie, Měšťanský spolek vlastníků budov v Kolíně a obecně prospěšná společnosti NIPI bezbariérové prostředí.

Kromě tradičních stavařů v porotě zasedají i představitelé ostatních kvalifikací jako je elektro, protipožární, hygienické, bezbariérové resp. sociální nebo úřednické.

Organizační výbor se u navržených stavebních děl zaměřil na kvalitu realizace staveb, stupeň stavebně technické, uživatelské a estetické úrovně. Zviditelní se tím nejen místní stavební kultura, ale i výsledky práce stavebníků, architektů, projektantů, dozorů, zhotovitelů a investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…