Říčany: Do nových tříd v budově Sokolská od září nastoupí prvňáčci ze ZŠ Bezručova

01.05.2016 15:50

Kompletní rekonstrukce budovy bývalé školní jídelny v Sokolské ulici se blíží do finále. Do léta zbývá dokončit pouze tři nové kmenové školní třídy v prvním patře.

Říčany: Do nových tříd v budově Sokolská od září nastoupí prvňáčci ze ZŠ Bezručova
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

V nových učebnách se od září začnou učit prvňáčci ze Základní školy Bezručova. Do prostor se přemístí jedna bilingvní a dvě běžné první třídy. Fungovat zde budou také dvě oddělení školní družiny. Školáci, kteří mají ve vyšších ročnících sourozence, nastoupí do hlavní budovy v ulici Bezručova.

Rekonstrukce budovy v Sokolské ulici probíhala od léta loňského roku. V suterénu je nově spisovna pro potřeby městského úřadu, do nového kabátu se převlékla školní jídelna včetně zázemí v druhém podlaží a v prvním patře vznikají právě tři školní třídy, které budou sloužit potřebám ZŠ Bezručova. Po jednání mezi zřizovatelem a vedením školy využijí třídy se zcela novým vybavením letošní prvňáčci včetně těch, kteří navštěvují bilingvní třídu.

„Naše město se stále potýká s následky překotné bytové výstavby, což vyvolává drtivý skrytý dluh na občanské vybavenosti. Odráží se to i na kapacitě škol. Rozdělit školu do několika budov není jednoduché, musí se hledat spravedlivý klíč, který by nezpůsoboval komplikace rodičům i škole. Otevírané prostory ale budou moc hezké, budou dýchat novotou a vybavení bude mírně uzpůsobené právě prvňáčkům,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město). 

Základní škola otevírá celkem pět prvních tříd - tři běžné, jednu bilingvní a jednu hudební. V Bezručově ulici tak zůstane jedna běžná a jedna hudební třída. „Do jedné běžné třídy jsme umístili všechny děti, které mají v naší škole sourozence a třídu jsme doplnili o děti z nejbližšího okolí,“ říká ředitelka školy Marie Lejčková.

Podle ní je pro školu toto řešení zvládnutelné. V nových třídách budou děti stejného věku, učitelé spolu mohou spolupracovat, používat stejné vybavení nebo plánovat totožné aktivity.

Obědy dětem zajistí nová školní jídelna přímo v budově. Na tělocvik budou děti chodit na blízké Sokolské hřiště a při nepříznivém počasí využijí městskou sportovní halu. Pro školáky jsou připravené i další zajímavosti. „Škola nabídne bezplatné nepovinné předměty zaměřené na čtenářskou gramotnost (dramatiku, čtení), finanční a matematickou gramotnost (finanční znalosti, logika, stolní hry) a na výuku cizích jazyků (základy angličtiny),“ připomíná ředitelka.   

Ráno i dopoledne je pro děti zajištěná školní družina s provozem od 6.30 do 8.00 a od 12.00 do 17.30 hodin. V družině budou mít žáci možnost navštěvovat další kroužky vedené družinářkami, s tím, že nabídku škola upraví podle požadavků a potřeb rodičů. Budova má také výhodné umístění. Nedaleko je například volnočasové centrum na Fialce, sportovní hala nebo Základní umělecká škola, kde je možné vykonávat mnoho zájmových aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…