Říčany: Mlýnský rybník rybářským revírem

05.02.2017 8:37

Úvodní fotografie bude už pouze nostalgickým ohlédnutím za dobou, kdy se zde pod historickým centrem města konaly pravidelně výlovy. V roce 2016 byla dokončena rozsáhlá revitalizace, která byla nevyhnutelná v důsledku povodní v roce 2013. Z rybníku bylo odstraněno 70.000 kubíků bahna, čímž zvětšil svůj objem přibližně na trojnásobek a stal se povodňovou nádrží.

Říčany: Mlýnský rybník rybářským revírem
Foto: Říčany
Popisek: Výlov ryb v Říčanech

Novým ustavením Mlýnského rybníku rybářským revírem se otvírá kapitola nová, která potěší okolo šesti set členů místní rybářské organizace a snad i naláká nové zájemce o sportovní rybolov.

„Myslím, že je to dobrá zpráva pro říčanské rybáře. Jejich centrem byl Marvánek, který má ale kvůli dotaci tvrdší podmínky z hlediska vysazování ryb,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Nyní jsou v Mlýnském rybníku prakticky jen amuři, které městu darovala firma Hydrokov. Rybářům do začátku pomůže i město. V rozpočtu na rok 2017 jsme schválili sto tisíc korun na nákup rybí násady.“

Kromě atraktivního okolního prostředí zde bude hlavně co chytat. Místní vedení rybářské organizace zde plánuje vysazení mnoha druhů ryb. Kapr, lín, amur, candát a menší druhy jako plotice, cejn, okoun, karas jsou druhy běžnější, ale pokud vše dobře půjde, bude zde vysazen i jeseter. Chybět by tu neměl ani pstruh duhový, i když revír nese označení mimopstruhový a je veden pod číslem 411 196 Mlýnský rybník. Lovit na něm budou moci držitelé středočeských územních, celosvazových a celorepublikových povolenek. Neobvyklou výhodou je dostupnost lovu ryb pro handicapované rybáře. V plánu je zde vybudovat molo pro vozíčkáře s dvěma parkovacími místy v těsné blízkosti. Dalších zhruba třicet parkovacích míst je v ulici Podhrázská. Na březích by se do 1. 4. 2017, kdy je oficiální zahájení rybářské sezóny na tomto revíru, měly objevit informační tabule o tom, kde se smí a nesmí lovit a další podrobné informace. Pro rybolov bude vyhrazena strana s chodníkem s pohledem na historické centrum. Na to zda rybáři i návštěvníci neporušují provozní řád, bude dohlížet rybářská stráž ve spolupráci s městskou policií při namátkových kontrolách. Rybářským revírem i nadále zůstává rybník Jureček.

Rybářským chovným rybníkem byl původně jiný říčanský rybník – Marvánek. I on však prošel revitalizací, která byla financována z Evropského fondu regionálního rozvoje. Bez prostředků z těchto dotací by si jen těžko město mohlo tak rozsáhlé opravy dovolit. Čerpání financí z evropských zdrojů má však své podmínky a ty výkon rybářského práva neumožňují. Oproti tomu revitalizace „Mlejňáku“ byla financována z protipovodňových fondů a proto mohlo ke změně na rybářský revír dojít.

Mlýnský rybník stejně jako Marvánek, Srnčí a Rozpakov mají spodní odtah vody, což přispívá k jeho lepšímu čištění. „Přitékající voda totiž zůstává a spodním odtahem je odčerpávána voda u dna, která je více znečištěná“ jak mi osvětlil pan Pavel Novák předseda místní rybářské organizace. Také mi vysvětlil, že každý rybník po odbahnění projde procesem, kdy se průzračná voda změní v zelenou „je to přirozený proces kdy sluneční paprsky, které procházejí čistou vodou na dno, aktivují ve zbytku bahna fotosyntézou růst řas. Zelené koberce se pak utrnou a plují na hladině, což nevypadá hezky. Další rok se tento jev v takové míře neopakuje, protože vzniká přirozená rovnováha“.

„Rád bych také využil příležitosti a poděkoval vedení města za podporu a za úsilí věnované revitalizaci říčanských rybníků, které neodmyslitelně patří k našemu městu“ doplnil pan Novák, zastupitel (Klidné město).

A co znamená změna Mlýnského rybníku pro ty, které rybolov neláká? Vlastně nic zásadního. Stále může být oblíbeným cílem procházek, stále se zde může bruslit, plavat či plout na lodičkách dle toho co klimatické podmínky právě dovolují. Jen tam asi budeme potkávat více rybářů než dosud, takže Petrův zdar!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…