Říčany: Oprava rybníka Marvánek se blíží do finále! V září nebo říjnu ho čeká napuštění

29.08.2016 20:16

K poškození hráze rybníka Marvánek došlo nečekaně na začátku června. U výpusti se vytvořila díra v hrázi, která způsobila během pár hodin odtok veškeré vody do sousedního Mlýnského rybníka.

Říčany: Oprava rybníka Marvánek se blíží do finále! V září nebo říjnu ho čeká napuštění
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Závada vznikla v důsledku činnosti zhotovitele při realizaci odbahnění. V červenci se začalo s opravou potrubí a hráze, kterou by měl zhotovitel na své vlastní náklady dokončit na začátku září. Napouštění Marvánku bude závislé na množství srážek v září a říjnu.

„Havárie na Marvánku mě osobně velmi mrzí a naprosto chápu spršku stížností, posměšků a jízlivostí, která se na radnici i mě osobně sesypala. Všichni se těšili na letní koupání a pak místo vody prach a džungle,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Kdybych loni mohl, tak ty trubky sám prolezu, no nic naplat. Řešení havárie trvá tři měsíce a rozhodně to není jednoduché, hrozil i velký zásah do hráze. Už jsme ale na konci, tedy doufám.“

Únik vody z Marvánku způsobilo poškození původního odtokového potrubí. Toto potrubí nebylo součástí odbahnění rybníka, které proběhlo před více než rokem. Nicméně k poškození došlo v důsledku činnosti zhotovitele při realizaci odbahnění. Stanovení přesné příčiny závady je ještě předmětem šetření specialistů na bezpečnost vodních děl. Zhotovitelská firma PB SCOM s.r.o. uznala odpovědnost a písemně se zavázala způsobenou škodu odstranit na vlastní náklady. Finančně jde o takřka jeden milion korun, projekt a financování se řešilo do poloviny července.

Rybník zůstává až do úplné opravy části hráze vypuštěný a aby se odkrylo místo poškození, bylo nutné odstranit i schodiště. Na opravu potrubí a hráze nechalo město po zjištění místa úniku vody zpracovat projektovou dokumentaci.

Napouštění rybníku během září nebo října

„Oprava začala v polovině července. Na vybetonovaný podklad v místě poruchy se položilo nové potrubí. Další dva týdny si stavební přestávku vyžádalo vyzrání betonu. Začátkem srpna se zahájil proces hutnění v prostoru natržení hráze. Poté bude následovat příprava pro obnovu kameninové rovnaniny, vybetonování podkladu opěry lávky a schodiště,“ vysvětluje vodohospodář Jiří Sedláček s tím, že uvedené kroky na sebe navazují a doba ukončení je i závislá na době zrání nových betonů.

Dokončení oprav zhotovitel předpokládá na přelomu srpna a září, či začátkem září. Ještě v září nebo případně během října by mělo proběhnout vlastní napouštění. „Napouštění bude závislé na množství srážek. Může se stihnout za dva až tři týdny, ale v případě opakování loňského suchého podzimu může trvat také měsíc či i déle,“ připomíná Jiří Sedláček. Ještě předtím město připravuje posekání zarostlého rybníka, nejdříve je však potřeba obdržet souhlasné stanovisko orgánu ochrany přírody.

„Před havárií jsme řešili otázku přemnožených řas. Do Marvánku přitéká voda velmi bohatá na živiny. Je to hodně způsobené zemědělstvím. Hnojiva totiž blahodárně nepůsobí jenom na obilí nebo řepku, ale taky na rostliny ve vodě a taky na řasy,“ vysvětluje starosta: „Budeme muset zvýšit výsadbu v litorálním pásmu, kde nám mnoho rostlin zašlo nebo je rozkradli.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…