Říčany na poštovních známkách

26.12.2016 8:36

22. 11. 2016 byly Českou poštou vydány vlastní známky města Říčany, ve stejný den proběhlo slavnostní předání autorům. Známkový sešitek, vydaný v omezeném množství, obsahuje celkem osm známek v nominální hodnotě A – tedy 16 Kč, na nichž jsou vyobrazeny Říčany od říčanských umělců.

Říčany na poštovních známkách
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

S nápadem na vytvoření vlastních známek přišel filatelista Vladimír Kořen, který v současné době působí jako starosta města: „Známka je velice zajímavá věc. Slouží jednak svému původnímu poštovnímu účelu, jejich ztvárnění může navíc i potěšit svou krásou, zaujmout originalitou, pobavit námětem. Pro filatelisty jsou známky vášní a pro město můžou být hezkou reklamou.“ Říčanské známky budou také sloužit jako dárkové předměty. „Když jsme se rozhodli, že vytvoříme vlastní známky, bylo hned jasné, že na nich budou Říčany. A protože v Říčanech žije a tvoří spoustu výtvarně nadaných lidí, přišli jsme také s jejich oslovením a výsledek stojí zato.“ Že šlo o dobrý nápad, potvrdili lidé ze samostatného oddělení známkové tvorby České pošty, které výrobu vlastních známek organizuje. Podle jejich sdělení: „takhle pěkné vlastní známky ještě neměli“.

 Josef Brázda (* 1939), výtvarné vzdělání získal u prof. Josef Nováka v Brně a návštěvami ateliérů B. Dvorského a J. Baucha. Na JAMU vystudoval hru na lesní roh (v r. 1962 získal na mezinárodní soutěži Pražské jaro 1. cenu). Účastnil se mnohaprodejních výstav, od r. 1978 vystavuje také samostatně po celé republice i v Rakousku. Je členem Společnosti výtvarníků od Anežky. Obrazy nesou neobarokní a neoklasicistní prvky, výtvarné dílo koresponduje s hudební tvorbou a přednesem. Věnuje se imaginativním portrétům, expresivním krajinomalbám, zátiší a malbě koňů. Na říčanské známce je jeho dílo Předjaří.

Jiří Vála (* 1945) se po ukončení středoškolských studií věnoval černobílé fotografii, malovat začal v pozdějším věku. Náměty zůstaly stejné – krajina, město, zátiší. Do obrazů rád zakomponovává příběh. Ve své tvorbě se věnuje především surrealisticky snovým krajinám. Na svých obrazech dokáže zachytit tajemnou náladu, která dokáže diváka vtáhnout a zamyslet se nad často zapomínanými společenskými hodnotami. Vystavuje společně se Společností výtvarníků od Anežky, kde je také členem, od r. 2002 má i samostatné výstavy. Na říčanské známce je jeho dílo V Říčanech na rynku.

 Tomáš Mácha (* 1977) vystudoval grafický design a vizuální komunikaci na FUD UJEP, účastnil se mezinárodních workshopů, studoval na AVU v Krakowě. Účastní se výstav věnovaných logotypům, značkám, plakátům. V roce 2003 získal druhou cenu na Postage stamp design contest in Japan. Věnuje se především grafickému designu (tvorba log, jednotného vizuálního stylu, knižní grafika, výstavní grafika) a grafický design také vyučuje. Jeho tvorba se vyznačuje hravostí, jednoduchostí, originálními nápady nečekaných spojení, které dávají dílům hlubší smysl, který nutí diváka o díle přemýšlet. Na říčanské známce je jeho dílo Kostel od Mlýnského rybníka.

Karel Pokorný (* 1944) absolvoval AVU v Praze v ateliéru pro figurální malbu a grafiku u prof. Vojtěcha Tittelbacha. Zpočátku se zabýval především portrétem, figurální kompozicí, zátiším, později se začal věnovat krajinomalbě. Na svých dílech zobrazuje především českou a evropskou krajinu. Věnuje se i grafice a ilustraci. Jeho tvorba se vyznačuje expresivností, realistickým zobrazováním, výraznou barevností, energičností. Účastnil se mnoha desítek výstav po celé Evropě i v Japonsku, samostatně vystavoval více než sedmdesátkrát. Pořádal několik malířských plenérů. Na říčanské známce je jeho dílo Říčany.

Tomáš Hřivnáč (* 1959) vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Je členem Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR. Jeho díla byla zastoupena na mnoha výstavách, vystavuje i sám po celém světě. Oblíbeným námětem je žena, často zachycuje pohyby, gesta, akce, okamžik. Charakteristikou jeho děl je smysl pro kresbu, což uplatňuje právě při studiích ženského těla. Část jeho tvorby směřuje k abstrakci. Nejčastěji používanou technikou je suchá jehla. Věnuje se také hře na perkusní nástroje. Na říčanské známce je jeho dílo Marie a Hrad na informačním poli známkového sešitku.

Zbyněk Flachs (* 1975) se výtvarnému umění věnuje od dětství. K olejomalbě se dostal asi v 16 letech. Samostudiem obrazů starých mistrů a vlastní tvorbou se stále snaží zdokonalovat techniku. Dá se říci, že vzorem je Mařákova škola a doba zakladatelů impresionismu. Rád tvoří v plenéru. Maluje krajinu, lesní zákoutí, vesnice. V jeho díle se nachází i figurální tvorba nebo historické náměty. Inspiraci nachází také během cest. Jeho tvorbu charakterizuje realistické zobrazení námětu a impresionistická inspirace zachycení okamžiku. Kromě olejomalby se krátký čas věnoval i grafice. Na říčanské známce je jeho dílo Rybáři na Mlýnském rybníku.

Zdeněk Uhlíř (1907 – 1986) pracoval celý život jako technik v Českomoravské-Kolben-Daněk, maloval ve svých volných chvílích. Studoval soukromě u prof. J. Kutmana a V. Schulze. Maloval velmi často v plenéru – Říčany, Opočno, Prahu Český Krumlov... Byl zručným kopistou českých umělců (L. Marold, E. Dítě, V. Jansa). Jeho obrazy se nacházejí v říčanském muzeu, kostele a na radnici. V muzeu v Říčanech proběhly dvě výstavy jeho děl. Na říčanské známce je jeho dílo Říčanské Podskalí (kde namaloval dům dalšího říčanského malíře Františka Štorce).

Jan Vlček (1905 – 1977) byl říčanským učitelem, studoval v ateliérech u prof. J. Kutmana, O. Bubeníčka, J. Šilhavého a J. Mandla. Oblíbeným námětem byly květiny, zátiší, věnoval se i portrétům a krajinám. Maloval i kulisy pro říčanské ochotníky a pro loutkové scény. Do r. 1948 vystavoval v Rubešově galerii v Praze. Byl členem Říčanské filharmonie, kde hrál na vlastnoručně vyrobené violoncello. Věnoval se také řezbářství. Na říčanské známce je jeho dílo Cestou k říčanskému hradu.

Michal Anelt (* 1976) je grafický designér, který po dokončení FSV UK a angažmá v několika pražských grafických studiích, založil na přelomu let 2005/2006 vlastní projekt Sans&Serif. Spolu se svými kolegy vytváří návrhy logotypů a jednotných vizuálních stylů, řeší grafickou úpravu tiskovin, plakátů či knih, navrhuje design kulturních projektů a jazzových CD či vytváří kreativní koncepty reklamních kampaní. V soutěži Kalendář 2016 vyhrál s městským kalendářem „Říčany, tužme se! 1910–1949“ hned ve 3 kategoriích – Za inovativní přístup, zpracování a originalitu, dále Grand prix a Kalendář obce. Jeho tvorba se vyznačuje neotřelostí, originalitou, jednoduchostí a nápaditostí řešení. Je autorem grafické podoby říčanských známek a známkového aršíku.

U příležitosti vydání vlastních známek byly zhotoveny také pamětní listy města Říčany, kde je zobrazeno dílo a známka vždy jednoho z říčanských umělců, pamětní razítko, které bylo k příležitosti vydání známek vytvořeno, a každý list je vlastnoručně podepsán starostou města.

„Chtěl bych poděkovat všem výtvarníkům a dědicům, grafikovi, filatelistickým odborníkům ale třeba i kolegyni Markétě Žilkové, která vydání známek organizačně vedla, a dalším spoluorga-nizátorům (tajemníkovi Tomáši Maříkovi, předsedkyni kulturní komise Pavlíně Šantorové Filkové a Evě Novotné). Ti všichni dali dohromady krásnou věc. Říčany, jejich atmosféra a umění se rozletí do celého světa,“ konstatuje starosta Vladimír Kořen.

Známkový sešitek je k zakoupení v Infocentru Říčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…