Říčany se na konci léta tradičně rozezní do rytmů jazzu a swingu

12.07.2016 14:30

Poslední srpnový týden město ovládne jazzová a swingová horečka v rámci hudebního festivalu Pohoda džez, aneb týden jazzu v Říčanech.

Říčany se na konci léta tradičně rozezní do rytmů jazzu a swingu
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Šest říčanských restaurací po celý týden od 22. do 27. srpna 2016 hostí přední jazzové kapely. Ve své premiéře zde vystoupí třeba známý zpěvák Jan Smigmátor. V pořadí šestý ročník by si však neměli nechat ujít ani fanoušci populárních kapel Sax&Rhythm, Jazzmazec či zpěvačky Jany Koubkové. Sobotní večer proběhne nově v duchu Benátské noci.

Závěr letních prázdnin v Říčanech zpříjemní již tradičně jazzový festival Pohoda Džez. Od pondělí 22. do soboty 27. srpna se v místních restauracích vystřídá několik jazzových a swingových kapel. Hudební skupiny zahrají každý večer v restauracích U Labutě, U Anežky, Pavilon, Čajovna, Na Rychtě a na závěr na Jurečku. Koncerty začínají různě, v rozmezí od 18.00 do 19.00 hodin. Během jazzového týdne se představí festivalové stálice i zcela noví hosté.

„Letošním oživením celého festivalu bude sobotní závěrečná „Benátská noc“. Návštěvníci koncertu na Jurečku se mohou těšit na romantické projížďky za svitu nejen měsíce, ale i lampiónů. Zbývá nám zajistit už jen pěkné počasí. Ale i ostatní koncerty mají vždy svá tajemství, kouzlo a jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru,“ zve všechny vyznavače jazzové hudby a romantiky na oblíbený festival místostarostka Hana Špačková.

pondělí

18:00

22. 8. 2016

U LABUTĚ

Elena Sonenshine Trio

úterý

19:00

23. 8. 2016

U ANEŽKY

Vít Švec Trio

středa

18:30

24. 8. 2016

PAVILON

Jana Koubková Quartet

čtvrtek

18:00

25. 8. 2016

ČAJOVNA

Jan Smigmátor & Swinging Q

pátek

18:00

26. 8. 2016

NA RYCHTĚ

Jazzmazec

sobota

19:00

27. 8. 2016

JUREČEK

Sax&Rhythm

 
Zahajovací koncert proběhne v pondělí U Labutě pod vedením zpěvačky, textařky a skladatelky Eleny Sonenshine s hostujícím triem. Zpěvačka a absolventka Konzervatoře Jaroslava Ježka patří k naší jazzové špičce a pravidelně koncertuje se svými muzikanty na jazzových festivalech v zahraničí.

V úterý se diváci mohou těšit na Vít Švec Trio, které vystoupí U Anežky. Formace v obsazení klavír, kontrabas a bicí vznikla v roce 2000 v Praze. V mírně obměněné sestavě pravidelně hrají v pražských i mimopražských jazz klubech a festivalech.

Středa patří tradičně restauraci Pavilon a populární zpěvačce Janě Koubkové a jejímu Quartetu. Ta vystupuje na říčanském festivalu pravidelně od jeho počátků a již dříve nešetřila pochvalou: „To, že se v Říčanech realizuje jazzový festival, je nesmírně záslužné."

Čtvrteční večer se každoročně rozezní do jazzových tónů na zahrádce v Čajovně. Tu v minulosti navštívili hvězdní hosté jako Eva Pilarová, Jitka Zelenková nebo Jiří Suchý. Letos si zde podmaní přítomné hosty nadaný jazzový a swingový zpěvák Jan Smigmátor & Swinging Q, který zastupuje mladou generaci českých jazzmanů. Na hudební scéně 21. století s noblesou ztělesňuje odkaz swingových králů, jakými byli Frank Sinatra, Bobby Darin nebo dodnes fantastický zpěvák Tony Bennett. Jeho styl, frázování a láska k jazzu a swingu nejlépe v big bandovém aranžmá ho dnes řadí mezi přední interprety tohoto žánru u nás.

V pátek Na Rychtě zahraje říčanská kapela Jazzmazec tvořená převážně zkušenými profesionálními hudebníky. Repertoár skupiny je výhradně autorský. Stylově ji lze zařadit do moderního jazzu, kde se prolínají i prvky rockové a klasické hudby.

Finále festivalu se jako každý rok uskuteční v malebném prostředí restaurace Jureček. Rozloučit se můžete za hudebního doprovodu Říčaňákům dobře známé skupiny Sax&Rhythm. Početný soubor navazuje na úspěšné působení kapely SWING BAND Říčany v 90. letech a saxofonového souboru, z něhož postupným rozšířením o bicí, piano, syntetickou baskytaru a kytaru v roce 2007 vznikl. Žánrově se pohybuje v oblasti jazzu a z něj vycházejících stylů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…