Říčany se opět zapojí do projektu Do práce na kole!

05.03.2016 18:01

Podpora cyklodopravy ve městě proběhne za účasti nizozemského velvyslanectví.

Říčany se opět zapojí do projektu Do práce na kole!
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

V měsíci květnu se Říčany podruhé zapojí do celonárodní soutěže „Do práce na kole“. Jejím záměrem je motivovat co nejvíce lidí, aby se naučili používat jízdní kolo (nebo i běh či chůzi) jako pravidelný dopravní prostředek po městě. Soutěž pořádá sdružení Auto*Mat, které prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Akci podporuje také ambasáda nizozemského království, jejíž zástupci přijedou do Říčan akci zahájit. 

Setkání vedení města, zástupců organizace Auto*Mat a zástupců nizozemského velvyslanectví proběhne ve středu 9. března 2016 v 13.00 hodin na Masarykově náměstí v Říčanech. Po úvodním setkání se společně vydají na projížďku po Říčanech na elektrokolech a navštíví několik památek a dominant města (Masarykovo náměstí, Lázeňská louka, Říčanský hrad, Geopark, Volnočasové centrum Na Fialce, Muzeum, Jureček, Olivova dětská léčebna).

Kdo se účastní setkání?

• Ed Hoeks - velvyslanec Ambasády Nizozemského království  
• Ivan Vereš - diplomat pro ekonomickou a veřejnou oblast
• Hana Škodová - ředitelka organizace Auto*Mat
• Iva Nevečeřalová - manažerka kampaně Do práce na kole
• David Michalička - projektový manažer a koordinátor projektu v Říčanech
• Hana Špačková - místostarostka města Říčany
• Adéla Ambrožová - tisková mluvčí města Říčany

Tento půlrok probíhá předsednictví Nizozemska v Radě Evropské unie a městská cyklistika je jednou z priorit, které v rámci této role hodlají podporovat. Ambasáda nizozemského království proto projevila zájem navštívit Říčany v roli cykloambasadora a podpořit v našem městě dopravu na kole a zdravý životní styl. Za projekt Do práce na kole se minulý rok postavili také zástupci Dánska, kteří navštívili Říčany loni v dubnu a zahájili zde putovní fotografickou výstavu o cyklodopravě v Kodani „Město v pohybu - Život na kole v dánském hlavním městě“.

Obě země jsou v Evropě na špici v oblibě bicyklů. V Holandsku jezdí pravidelně na kole průměrně 26 % lidí s tím, že v některých městech je to až 35-40 %. V Dánsku je využívání o něco nižší, přesto se na kole dopravuje až 19 % populace. V České republice je to pouze kolem 3 % obyvatel.

Říčany chtějí posílit tuto oblast dopravy bez zatížení životního prostředí a řešit dopravní problémy způsobené intenzivní automobilovou dopravou. Napomoci tomu může třeba přednáška Jaroslava Martínka z Centra dopravního výzkumu o moderních trendech dopravy v Říčanech, která se uskuteční také ve středu 9. března od 19:00 hodin v jednací síni radnice na Masarykovo náměstí

Co je soutěž Do práce na kole?

Do práce na kole (DPNK) je celostátním kláním, jehož šestý ročník proběhne v květnu 2016 ve více než pětadvaceti městech po celé České republice včetně Říčan. Cílem je motivovat co nejvíce lidí k využívání jízdního kola jako pravidelného dopravního prostředku po městě. Soutěž podporuje jak cyklodopravu, tak i běh nebo chození pěšky. Lidé si zlepší nejen kondici, náladu a možná i vztahy s kolegy, ale společně tak přispějí k čistšímu ovzduší a celkově příjemnějším, bezpečnější a zdravějším městům, kde žijí a pracují. Do soutěže se může zapojit jakýkoli tým minimálně dvou a maximálně pěti lidí z různých firem a institucí. Stačí jen, když bude celý tým pravidelně dojíždět během května do práce na kole. Nově se do soutěže mohou zapojit i běžci, chodci, bruslaři, skateboardisti, longboardisti, vozíčkáři. Soutěžící mají možnost zúčastnit se různých kategorií, zaměřené na četnost či délku jízdy a další disciplíny. Jednotlivé týmy bojují o zajímavé ceny.

Co je organizace Auto*Mat?

Soutěž Do práce na kole pořádá sdružení Auto*Mat, které prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Podporuje veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu i rozumné používání aut. Přináší inspiraci z evropských metropolí, aktivizuje lidi k pozitivní proměně ulic a veřejného prostoru a dohlíží na efektivní využití veřejných peněz.

Partnery projektu jsou Cyklosport Říčany, Restaurace Jureček, Muzeum Říčany, Bistro a potraviny Na Růžku, Volnočasové centrum Na Fialce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…