Rožnov pod Radhoštěm: Na rožnovském náměstí budou rozkvétat třešně

30.03.2022 21:49 | Tisková zpráva

Na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm budou ze zdravotních důvodů pokáceny tři třešně křovité, které rostou mezi sochami svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriana.

Rožnov pod Radhoštěm: Na rožnovském náměstí budou rozkvétat třešně
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Následně budou nahrazeny novou výsadbou, a to třešněmi ptačími. Dřeviny budou dle klimatických podmínek nakvétat plným bílým květem v měsíci dubnu – květnu, ideálně tedy na 1. máj, tradičně zvaný lásky čas. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Během března dojde ke kácení třešní křovitých, které na rožnovském náměstí rostou ve vyvýšených záhonech. Tato zeleň byla dlouhodobě sledována z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu. Poslední zpracovaný posudek však vyhodnotil jejich stav jako kritický, jelikož je výrazně narušená jejich stabilita. Dřeviny jsou napadeny houbovou chorobou a postupně odumírají. V okamžiku pokácení třešní budou vybourány také vyvýšené záhony a srovnány na výškovou úroveň současné dlažby. „Je nutné na samotném náměstí zachovat zeleň, která alespoň částečné poskytuje stín, který je potřebný zejména v letních měsících. Odstraněné třešně křovité budou nahrazeny třešněmi ptačími, které v pozdějších jarních měsících nakvétají plnými bílými květy,“ uvedla místostarostka Kristýna Kosová s tím, že: „Byl zvolen místní kultivar dřeviny a úprava byla konzultována s památkáři, aby nedošlo ke změně vzhledu náměstí.“ Na náměstí bude zachováno také posezení okolo těchto stromů. „Nebudeme znovu vytvářet vyvýšené záhony, ale v okamžiku dokončení sadových úprav bude místo okolo dřevin doplněno lavičkami. Vybrali jsme jako novou výsadbu bezplodý kultivar, což znamená, že se vyhneme znečišťování dlažby a městského mobiliáře pod stromy,“ doplnil Marcel Petřek, správce městské zeleně. Veškeré práce mají vytvořit vhodnější podmínky pro růst dřevin a měly by být hotovy do začátku turistické sezóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…