Rozpočet Litoměřic je vyrovnaný a úsporný

30.12.2011 9:10

Město Litoměřice vstupuje do nového roku se schváleným rozpočtem. Finanční výbor splnil slib a zastupitelům včas předložil vyrovnaný rozpočet. Není tak nutné připravovat rozpočtové provizórium na první měsíce roku 2012. Zastupitelé na svém letošním posledním, prosincovém jednání předložený rozpočet napříč všemi politickými stranami jednomyslně schválili.

Rozpočet Litoměřic je vyrovnaný a úsporný
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Očekávané příjmy nového rozpočtu dosahují 354 milionů korun. Celkové výdaje jsou plánovány v objemu 377 milionů korun. I přesto je rozpočet ve své celkové bilanci vyrovnaný. „Zbývající rozdíl je tvořen finančními zůstatky z nedokončených akcí roku 2011, které se do kapitoly příjmů zapojují jako další financování nového rozpočtu,“ vysvětlil předseda finančního výboru a radní města Radek Lončák. Jak podotkl, příprava rozpočtu probíhala ve spolupráci s jednotlivými odpovědnými místostarosty a vedoucími odboru v tvůrčí a konstruktivní atmosféře, ale jednání byla náročná s ohledem na požadavek vyrovnané bilance běžných příjmů a výdajů.

„Prodej majetku, který tento deficit do jisté míry saturoval v předchozích letech, dobíhá. V roce 2012 počítáme s mnohem menším příjmem například z prodeje bytů, který dosáhne jen pěti milionů korun. Ještě v roce 2011 přitom bylo rozpočtováno 28 milionů korun korun. Nůžky mezi příjmy města a jeho výdaji by se tak nejen z tohoto důvodu mohly nekontrolovatelně rozevřít, čemuž je třeba zabránit. Proto jsme při jednáních finančního výboru, velmi pečlivě zvažovali každý výdaj, zejména pak každou investiční akci a posuzovali její užitečnost, případně návratnost,“ uvedl radní Lončák.

Omezeny byly také výdaje na zpracování nových projektů, provozní výdaje městského úřadu, ale i některé granty. Po několika letech tak město například nebude podporovat instalaci solárních panelů na ohřev teplé užitkové vody, na něž dosud majitelé domků mohli získat třicetitisícovou dotaci. „Což ale neznamená, že s tímto typem podpory končíme. Zavedena může být opět v dalších letech, pokud to ekonomická situace města dovolí,“ podotkl předseda finančního výboru. Snahou při sestavování rozpočtu na rok 2012 bylo maximální zachování všech preferovaných služeb pro občany města Litoměřice.

V oblasti investičních akcí jsou prioritou ty, na které se podaří získat dotace. Rozpočet například počítá s devíti miliony korun, jež by měly představovat podíl města v případě získání dotace na modernizaci autobusového nádraží. Další čtyři miliony jsou pro rok 2012 vyčleněny na revitalizaci Jiráskových sadů, pro něž získaly Litoměřice grant ve výši 25 milionů korun od nadace Proměny. Již samozřejmostí jsou pokračující opravy mateřských a základních škol, údržba města, investice do zeleně a podobně.

„Absolutní prioritou je však dokončení projektu geotermální energie, který v případě realizace zajistí rozvoj města na mnoho let dopředu,“ vyzdvihl starosta Ladislav Chlupáč význam v České republice pilotního projektu, jehož přípravné práce byly úspěšně završeny podáním žádosti o dotaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …