Rudolfovu alej čeká v sobotu nový začátek. Olomoučané budou opět sázet stromy

01.12.2016 15:47

Na dvě stovky lidí se v sobotu 3. prosince pustí do nové výsadby Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech v Olomouci. Dokončí tak plánovanou obnovu aleje, která musela být kvůli nebezpečné nákaze původních jírovců vykácena. Nyní je nahradí výrazně odolnější druh stromů, lípy velkolisté.

Rudolfovu alej čeká v sobotu nový začátek. Olomoučané budou opět sázet stromy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Oblíbená Rudolfova alej k olomouckým městským parkům neodmyslitelně patří už bezmála dvě století a je tak jedním ze symbolů města. „Když probíhala obnova aleje v letech 2010 a 2012, na výsadbě se podílelo mnoho dobrovolníků z řad Olomoučanů. Poté, co špatný zdravotní stav jírovců vyústil v nutnost mladé stromy vykácet, jsme od počátku chtěli, aby se obyvatelé města opět mohli do výsadby aleje zapojit,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Pro Olomoučany je stav parků a Rudolfovy aleje obzvláště často srdeční záležitostí. „Hned na jaře po zveřejnění plánu na novou výsadbu jsme evidovali desítky dalších zájemců, mnohdy se přitom jednalo o lidi, kteří se účastnili předchozího sázení jírovců a zasazení stromu měli tehdy spojené s nějakým osobním příběhem, například sňatkem či narozením dítěte,“ dodal náměstek primátora Aleš Jakubec. „Nakonec projevily zájem o výsadbu skoro dvě stovky lidí.“

V aleji bude v sobotu vysazeno celkem 108 lip velkolistých. Nové stromy budou mít mimo jiné i kvůli jinému tvaru koruny i minimalizaci dalších zásahů větší rozestup než původní výsadba. „Jírovce byly vysazeny v rozestupu pět metrů, nyní půjde o zhruba desetimetrové odstupy,“ upřesnil Aleš Jakubec. Celkové náklady na realizaci nové výsadby se podařilo oproti původním odhadům díky veřejné soutěži výrazně snížit na částku pod 400 tisíc korun, z toho by navíc ještě 60 procent mělo město získat ve formě dotace. Projekt obnovy byl doporučen k financování z Operačního programu Životní prostředí 2014 -2020. Výsadbu provede společnost Výstaviště Flora Olomouc.

Rudolfova ale vděčí za svůj vznik olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janu Habsburskému, který ve zdejším vojenském prostoru před městskými hradbami inicioval už ve 20. letech 19. století vznik stromořadí. Alej se brzy stala jedním z nejoblíbenějších cílů vycházek Olomoučanů. Před šesti lety musely být staré a nemocné jírovce nahrazeny novou výsadbou. Mladé stromy byly ale po krátké době napadeny agresivní a neléčitelnou slizotokovou nekrózou, letos v březnu byly proto pokáceny a dřevní hmota byla zlikvidována ve spalovně biomasy v ZOO Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …