Síť mateřských škol v Liberci je dostatečná, ale bohužel se různí přístup rodičů

08.03.2014 20:06

Chybějících míst v mateřských školách zřizovaných statutárním městem Liberec (SML) je stále méně a nyní už je jasné, že za dva roky bude nabídka převyšovat poptávku. Bezproblémová přijímací řízení tak v budoucnu budou záviset především na zodpovědnosti rodičů.

Síť mateřských škol v Liberci je dostatečná, ale bohužel se různí přístup rodičů
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Míst v mateřských školách zřizovaných statutárním městem Liberec je dostatek a je potřeba spíše rozšiřovat a stabilizovat síť základních škol, kam se nyní vysoké počty předškolních dětí přesouvají. Takový závěr vyplynul z aktuálního počtu předškolních dětí a očekávané obsazenosti libereckých mateřských škol v nadcházejících letech.

Statutární město Liberec nyní zřizuje 31 školek o celkové kapacitě 3018 míst. „Pro následující školní rok registrujeme 3206 dětí předškolního věku, přičemž zhruba 465 míst je k dispozici v soukromých školkách. Zatímco v předešlém roce se ve školkách zřizovaných městem nedostávalo až na 300 dětí, letos je jich 188. Za dva roky už bude nabídka míst převyšovat poptávku a trend snižování počtu předškolních dětí bude nadále pokračovat,“ informoval vedoucí odboru péče o občany Roman Král.

Nynější míra nedostatku míst v mateřských školách zřizovaných SML navíc podle něj není nijak neobvyklá a ve srovnání s dalšími městy je na tom Liberec spíše lépe. „Je nutno poznamenat, že za posledních 10 let v Liberci nebyla zrušena žádná městem zřizovaná školka a počet míst v těchto zařízeních od roku 2006 stoupl o 503,“ konstatoval Roman Král s tím, že dalších cca 380 míst přibylo v soukromých mateřských školách.

Případné problémy tak v budoucnu mohou nastat především v souvislosti s nevhodnými zákonnými pravidly pro přijímání dětí a nezodpovědným jednáním rodičů. „V rámci současné zákonné úpravy lze tomu, že rodiče klidně i měsíce stráví v nejistotě, zda a kam bylo jejich dítě přijato, předcházet právě jen a pouze ohleduplným jednáním všech rodičů. Tedy takovým, kdy rodiče s dítětem neobchází vícero školek, a když už ano, tak v případě několikanásobného přijetí sdělí všem ředitelkám mateřských škol, zda k nim jejich dítě nastoupí či ne. Toto se bohužel mnohdy neděje a rodiče již jinde přijatých dětí tak zbytečně blokují místa jiným zájemcům,“ uvedl Roman Král.

Oddělení školství přitom v rámci zákonných ustanovení poskytuje maximální podporu rodičům i ředitelkám mateřských škol. Eviduje nepřijaté děti, jejichž rodiče o to požádají, a všem školkám pravidelně zasílá aktualizovaný interní přehled. Ředitelky tak mohou pružně reagovat a v případě odhlašování dětí, které mají rozhodnutí o přijetí na více mateřských škol, mohou ihned oslovit další žadatele. Samy ředitelky navíc obvolávají rodiče s žádostí o potvrzení či odmítnutí nástupu do jejich školky. Jde o náročnou a neefektivní praxi, která je ale vedena snahou pomoci ostatním žadatelům.

„Z toho všeho vyplývá, že to, zda budou přijímací řízení v následujících letech úspěšná pro obě strany a budou pro rodinu a školku představovat spíše svátek, než hon a boj, bude záležet především na rodičích samotných,“ uzavřel vedoucí odboru péče o občany Roman Král.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…