Školy a školky v Liberci čekají prázdniny plné oprav

16.06.2017 15:18

Každý rok, když se vypne školní zvonek a budovy základních a mateřských škol ztichnout od dětského křiku, začíná nejvíce práce pro stavebníky. Také o letošních prázdninách proběhne řada oprav a investic v majetku města, kterými jsou budovy libereckých základních a mateřských škol.

Školy a školky v Liberci čekají prázdniny plné oprav
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Opravy budou realizovány ve většině z 55 objektů, které spravujeme.  Výše investované částky má překročit 11,5 milionů korun,“ uvádí Tomáš Kysela, náměstek primátora pro technickou správu majetku města Liberce.

V mateřských školách jde především o běžné opravy, jako jsou výměny oken, opravy výmaleb a podlahových krytin. Největší částka poplyne, v rámci plánovaných investic, do odkanalizování objektu MŠ Stromovka v Machníně. Celková hodnota činí 981 tisíc korun. Dalšími akcemi jsou zmiňované výměny oken a dveří v MŠ Srdíčko, MŠ Pohádka a MŠ Truhlářská. „Tyto práce přijdou město Liberec na 780 tisíc korun, díky tomu bude dokončena výměna oken na těchto třech objektech, a dojde tak k úspoře nákladů na energie,“ popisuje dále Tomáš Kysela. V MŠ Truhlářská bude zhotovitel teprve vybrán a stavební činnost spojená s výměnou oken bude pokračovat také v měsíci září.

Mezi další akce patří příprava a realizace dodávky konvektomatů do šesti mateřských školek. Výběr zhotovitele je plánován na srpen. Stavební úpravy pro připojení vybavení budou započaty bezodkladně po podpisu smluv. „I tato akce s plánovaným rozpočtem 2 miliony korun bude pokračovat v měsíci září. Školky tak splní standardní požadavky na zdravé stravování nejmenších dětí,“ komentuje náměstek Tomáš Kysela.

V době odstávky vytápění budov dojde i k výměnám zdrojů vytápění. Největší investicí do nového úspornějšího zdroje bude výměna kotlů na MŠ U Bertíka v Purkyňově ulici. Hodnota zakázky se pohybuje do 150 tisíc korun.

V průběhu prázdnin začne kompletní rekonstrukce MŠ Beruška. Tyto úpravy jsou financovány z dotačního titulu Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) v rámci evropských dotací IROP a  vyjdou na 50 milionů korun. Rekonstrukce bude znamenat důležitý krok k navýšení kapacit mateřinek a jejich úpravu pro děti ve věku 2 až 3 roky. Město tak bude připraveno, za předpokladu dostatečných kapacit v ostatních mateřských školách, přijímat také děti mladší tří let. „Celou akci připravují ve vzájemné spolupráci odbor strategického rozvoje a dotací, odbor školství a humanitní a odbor majetkové správy. Bude totiž znamenat stěhování školky na nutně krátkou dobu do jiných zařízení,“ říká náměstek Tomáš Kysela. Práce začnou po výběru zhotovitele a potrvají několik měsíců.

Na základních školách jsou realizovány plánované akce průběžně. Jednou z největších akcí je navýšení kapacity ZŠ Broumovská  o 75 žáků. Stavební úpravy jsou vyčísleny na 9,7 milionu korun. Práce jsou podporovány dotací z Ministerstva školství a skončí v srpnu. V září pak začnou nové prostory sloužit škole. Současně bude v letních měsících vybírán zhotovitel na rekonstrukci poslední části školy na Broumovské. Předpokládaná hodnota zakázky je podle stavebního rozpočtu 21 milionů korun. Práce na zateplení objektu a vnitřní úpravy budou realizovány za provozu a budou dokončeny v roce 2018.

Z velkých akcí, organizovaných více odbory statutárního města Liberec, jmenujme rekonstrukci a nástavbu části objektu ZŠ Kaplického. Tady budou stavebními úpravami vytvořeny dvě odborné učebny s potřebným moderním vybavením. Předpokládaná hodnota stavby, na kterou probíhá výběr zhotovitele, je přes 17 milionů korun. I tato akce bude pro svou náročnost dokončena po prázdninách, tedy za provozu školy. Další akcí, spojenou s navýšením kapacity škol, je vytvoření jedné kmenové učebny na ZŠ Sokolovská, a to za téměř 500 tisíc korun.

O letošních prázdninách se také  podaří realizovat výměnu části oken ve dvou základních školách, v Oblačné a U soudu, a to v celkové výši 973 tisíc korun. V obou budovách tím budou dokončeny postupné výměny výplní otvorů. Také v ZŠ Česká dojde k výměně oken. Zakázka s předpokládanou hodnotou ve výši 800 tisíc korun by se měla realizovat do konce srpna.

Další opravy proběhnou na základních školách Husova, kde se vymění havarijní kanalizace, na Oblačné a Ještědské budou renovovány podlahové krytiny v učebnách, na škole U školy dojde k zateplení půdních prostor, na Švermově k opravě sociálního zázemí a šaten, a to celé v hodnotě přes 1,2 milionu korun.

„Připomeňme, že v loňském roce byly na ZŠ Jabloňová měněny rozvody topení a revitalizována kuchyně, o letošních prázdninách tady město zahájí výměnu rozvodů vody a obnovu sociálního zázemí u tělocvičny. To celé v předpokládané hodnotě 3 miliony korun. Na Dobiášově proběhne nutná výměna technologie bazénu, která zřizovatele vyjde na 1,2 milionu korun,“ uzavírá výčet prázdninových stavebních úprav náměstek pro technickou správu majetku města Liberec Tomáš Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…