Slaný: Počet nakažených žloutenkou se nezvyšuje

28.04.2017 17:06

Od minulého týdne, kdy bylo nahlášeno onemocnění virovou hepatitidou (žloutenkou) typu A, učinilo město veškeré kroky k zamezení šíření tohoto onemocnění. Vybraná zařízení provedla preventivní hygienická opatření, počet nemocných nenarůstá a celá situace je aktuálně pod kontrolou.

Slaný: Počet nakažených žloutenkou se nezvyšuje
Foto: archív Slaný
Popisek: Slaný

Žloutenka se objevila u některých obyvatel na Pražské ulici žijících v objektu bývalé pekárny Luka vlastněné soukromou osobou. O výskytu onemocnění informovala vedení města Krajská hygienická stanice.

Starosta města neprodleně zorganizoval koordinační jednání s ředitelem slánské nemocnice a pracovníky krizového štábu, kteří spolupracují s vládní agenturou pro sociální začleňování a mají na starosti mapování sociálně vyloučených lokalit. Při jednání se domluvily a okamžitě realizovaly kroky k zamezení šíření této infekce. Jednalo se zejména o informování s instrukcemi nejdůležitějších hygienických opatření zařízením, které mohly přijít do kontaktu s obyvateli postižené lokality. Současně se začaly provádět odběry krve prostřednictvím praktických a dětských lékařů u zmíněné skupiny obyvatel. Ti, kteří nemají vlastního lékaře,
využívají nabídky odběrů slánské nemocnice. V neposlední řadě byly kontaktovány agentura pro sociální začleňování a neziskové organizace za účelem apelace na dodržování hygieny u rizikové skupiny obyvatel.

Vzhledem ke skutečnosti, že z lokality bývalé pekárny přišly 3 děti do kontaktu s jinými dětmi v základních školách, zahájila tato zařízení okamžitou dezinfekci a velký úklid. Současně školy navštívili i pracovníci hygieny, kteří provedli kontrolu dodržování navržených hygienických opatření.

Virová hepatitida typu A se považuje za nemoc „špinavých rukou“. Její šíření se totiž děje prostřednictvím rukou, předmětů nebo potravin kontaminovaných stolicí nemocných osob. V případě dodržování základních hygienických návyků jako je mytí rukou po použití WC, před jídlem a po návratu domů z venkovního prostředí nehrozí nákaza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…