Smart projekty Plzně v oblasti dopravy a vzdělávání zajímaly delegaci z Prešova

11.07.2017 10:05

Chytré projekty v dopravě, které už zavedla či zavádí Plzeň, ale i smart záměry připravované v dalších oblastech zajímaly primátorku slovenského Prešova Andreu Turčanovou. K pracovnímu jednání na téma Smart City ji v pondělí 10. července přijal primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Smart projekty Plzně v oblasti dopravy a vzdělávání zajímaly delegaci z Prešova
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Součástí programu byla návštěva Centra kreativního podnikání v DEPO2015, prohlídka nového plzeňského centra DRONET na podporu průmyslu bezpilotních letadel i návštěva spalovny v Chotíkově u Plzně. Plzeň patří v rámci České republiky k průkopníkům konceptu Smart City, pomocí chytrých řešení chce Plzeňanům usnadňovat každodenní život.

„O Plzni a jejích projektech slýcháme na různých fórech. Naposledy to bylo ve Vídni, kde jsme prezentovali naše dopravní projekty a i Plzeň tam měla své zástupce,“ řekla Andrea Turčanová. Podle ní nyní Prešov zpracovává strategický dokument nutný pro další rozvoj své dopravy i klíčový pro získání dotací z operačních programů. V oblasti dopravy slovenská metropole se zhruba 100 tisíci obyvateli plánuje budování nových trolejí, modernizaci depa, postupně obnovuje vozový park.

Podle primátora Martina Zrzaveckého je velkým smart projektem Plzně například multifunkční Plzeňská karta, již začala Plzeň zavádět v roce 2004. „Využití má v MHD, při parkování, funguje také například pro docházkový systém, připravují se ve vazbě na ni věrnostní programy a další. Je to elektronický klíč k branám města,“ uvedl primátor.

Nejnověji v oblasti dopravy připravila Plzeň, tedy její Správa informačních technologií, aplikaci pro vizualizaci dopravy. Díky několika desítkám smyček umístěných pod semafory na plzeňských křižovatkách získává město on-line data, vizualizace následně ukáže, jak se aktuálně mění provoz v Plzni. „Lidé dopředu vědí, co je čeká. Může na to reagovat i samo město, například při velkém provozu u základní školy vyslat na místo strážníka a podobně,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií, která stojí za řadou projektů v konceptu Smart City Plzeň. Mimo jiné také za nedávno spuštěnou Sítí internetu věcí, která poslouží například Vodárně Plzeň pro odečty vody, k dispozici zdarma ale bude i studentům středních a vysokých škol pro vývoj aplikací, což může pomoci vzniku start-up firem.

Delegaci z Prešova zajímaly také projekty na podporu technického vzdělávání, které Plzeň realizuje pod názvem Smart Edu. Městu se v uplynulých měsících povedlo propojit základní, střední školy a technické fakulty Západočeské univerzity, společné aktivity zaměřené na drony a roboty mají dostat děti a mladé lidi k technice a pomoci Plzni profilovat se jako město se znalostní ekonomikou.

Pracovního jednání se také zúčastnili hlavní architektka města Prešova Mária Čutková, vedoucí odboru strategického rozvoje Mária Artimová, ředitel Technických služeb města Prešov Milan Tóth, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš a kancléř primátora města Plzně Václav Pach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…