Smetanova Litomyšl 2016 se již připravuje

09.02.2016 6:25

Léto je sice daleko, ale kdo si chce vybrat dobrou dovolenou, má nejvyšší čas. Podobně je to i s festivalem Smetanova Litomyšl. Jistě budou vstupenky ještě v červnu a některé dokonce se slevou, ale kdo chce dobrá místa a atraktivní pořady, měl by se začít zajímat o program již nyní.

Smetanova Litomyšl 2016 se již připravuje
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Od 2. března bude zahájen předprodej vstupenek a cenově zvýhodněné víkendové balíčky, zahrnující vždy tři velké pořady jednoho víkendu, se začnou prodávat dokonce už 24. února. Padesátá osmá Smetanova Litomyšl bude zahájena 9. června a trvat bude do 3. července. Připraveno je 35 pořadů s celkovou kapacitou přes 29 tisíc míst.

Jedenáct oper
Počet operních představení je historicky nejvyšší, osm titulů v jedenácti představeních nikdy dříve v programu festivalu nebylo. Národní divadlo přiveze Verdiho La Traviatu, Gounodova Romea a Julii, Belliniho „belcantovou“ Normu s Marií Fajtovou v titulní roli a Dvořákovu operu Čert a Káča. Ta bude uvedena v podvečerním čase, aby ji mohli navštívit i rodiče s dětmi. Brněnské Národní divadlo se představí Smetanovou Hubičkou a Bizetovou Carmen, ostravské Národní divadlo moravskoslezské na objednávku Smetanovy Litomyšle připravuje Branibory v Čechách. V přírodním divadle u zámku Nové Hrady jako součást barokního večera tentokrát zazní novodobá premiéra Míčovy opery Operosa Terni Colossi Moles v provedení Ensemble Damian.

Megakoncerty
Takto expresivně by bylo možno označit pořady, které jsou i mezi velkými koncerty mimořádné. Ostatně Mahlerova Symfonie č. 8 „Tisíců“ to má již v názvu. Obrovský třisethlavý ansámbl bude tvořit rozšířený Symfonický orchestr Českého rozhlasu, dva velké sbory, dětský sbor a 8 sólistů. Světelnou a technickou výpravou bude rozhodně převyšovat obvyklý standard projekt MASS Vojtěcha Dyka a bratrů Cabanových. Ve scénickém provedení skladby Leonarda Bernsteina se vedle Dyka představí řada známých zpěváků, komorní orchestr, bluesový a jazzový band, také početná perkusní skupina. „Sólo pro 100 smyčců“ je název koncertu, v němž spojí síly a mistrovství smyčcové sekce hned tří významných souborů - Janáčkovy filharmonie Ostrava, Moravské filharmonie Olomouc a Komorní filharmonie Pardubice. Pod taktovkou Leoše Svárovského zaznějí skladby z pera Wojciecha Kilara, Petra Iljiče Čajkovského, Ottorina Respighiho, Samuela Barbera a Ralpha Vaughana Williamse.

Klasika
V zahajovacím koncertu, sestaveném z děl B. Smetany, L. van Beethovena a jubilanta W. A. Mozarta uslyšíme PKF – Prague Philharmonia s Petrem Altrichterem, ale mimo jiné také klavíristu Ivo Kahánka a sopranistku Marii Fajtovou. Velkým zážitkem bude slavné Mozartovo Requiem v provedení České Sinfonietty Radka Baboráka se čtveřicí mladých vynikajících sólistů, baletní verze Bachovy hudby a Orffovy skladby Carmina Burana, či galakoncert irské sopranistky Celine Byrne a španělského tenoristy Alexe Vicense. Ti za doprovodu Symfonického orchestru Hl. města Prahy FOK s Ondrejem Lenárdem zazpívají ty nejkrásnější árie především italských skladatelů.

Komorní řada
Festival bude opět plně využívat renovované prostory zámeckého návrší a litomyšlské chrámy. V jízdárně se kromě velmi oblíbených lektorských úvodů – Ouvertur uskuteční premiéra literárně-hudebního pořadu Italské listy a violoncellista Jiří Bárta zde představí své kolegy z Eben Tria. V kapitulním kostele si budeme moci vyslechnout Chrámové nokturno s varhanicí Evou Bublovou a ženským vokálním souborem Tiburtina Ensemble. Koncert nazvaný Hudba českých piaristů se bude konat samozřejmě v piaristickém chrámu, ten také přivítá vynikající Ensemble Berlin Prag, tvořený hráči Berlínské filharmonie, České filharmonie a Filharmonie Brno. Zásadní jubileum českých dějin, 700. výročí narození Karla IV., připomene festival uvedením dobových skladeb v pořadu CAROLUS – REX ET IMPERATOR v mistrovské interpretaci souboru Schola Gregoriana Pragensis a Hany Blažíkové. Bez vstupného bude v piaristickém kostele přístupná Haydnova Missa sancti Bernardi, celebrovaná Mons. Tomášem Halíkem. Poctou Jakubovi Janu Rybovi bude divadelní představení Hej, mistře!, které se uskuteční ve Smetanově domě. Koncert se známými skladbami, např. Malou noční hudbou, se pak bude konat v kulturním centru Fabrika ve Svitavách. Představí se v něm výtečný polský komorní orchestr Leopoldinum Wroclaw.

Beatbox na Smetance? A proč ne
Smetanova Litomyšl jde s dobou a žádná výzva nezůstává mimo jen z pouhého principu. Muzikant, který si říká En.Dru, patří k tomu nejlepšímu, co lze v oboru beatbox vocal najít. Bude moderovat interaktivní koncert #ujizdimNaSmetance, sestavený ze zajímavostí, hádanek a perliček hudby klasické, ale i z filmů a televizních seriálů. Diváci do pořadu vstoupí pomocí chytrých telefonů a vítěz hlavní soutěže mobil i vyhraje. Tentokrát se aktivně na jevišti zapojí také děti v pořadu Karneval zvířat. Ústředním motivem multimediální tanečně divadelní inscenace Barbory Látalové je hudební suita francouzského skladatele Camille Saint-Saënse, která propojuje pohyb a tanec s videoprojekcemi, originální hudbou a zvuky.

Speciality
V premiéře mimořádného koncertního a tanečního pořadu složí mezzosopranistka Dagmar Pecková poctu Kurtu Weillovi, autorovi nejen vážných oper, ale také kabaretní hudby, mimo jiné i slavné písně Mackie Messer. V roce 2015 získala čtyři Anděly Akademie populární hudby Aneta Langerová, zpěvačka a autorka hudby s vysokým uměleckým standardem. Na Smetanově Litomyšli se poprvé představí v doprovodu symfonického orchestru, uvede především písně z posledního alba Na Radosti. Právě spojení symfonického orchestru s folkrockovou kapelou Čechomor dalo před patnácti lety vzniknout projektu Proměny, který ji proslavil a ukázal, že folklór s klasikou jde velmi dobře dohromady. Půlkulaté výročí Proměn připomenou dva Koncerty na přání.

Velké finále
Velké finále, již tradiční vrchol festivalu, bude připomenutím 70. výročí litomyšlského koncertu České filharmonie, která zde pod taktovkou Rafaela Kubelíka přednesla Mou vlast v neděli 23. června 1946 v rámci hudebních slavností, označených již jako „Smetanova Litomyšl I.“ O měsíc dříve stejný program položil základní kámen festivalu Pražské jaro a Smetanova Litomyšl by tak mohla být považována za jeho mimopražského „sourozence“. Oficiální založení litomyšlského festivalu si však připsal k dobru Zdeněk Nejedlý až v roce 1949, a tak má historii kratší. Jako připomínka zazní pochopitelně Smetanova Má vlast, opět ji zahraje Česká filharmonie, kterou však bude řídit Jakub Hrůša. Očekáván je velký zájem o tento koncert, chystá se proto přímý přenos do Klášterních zahrad, kde jej bude moci bezplatně sledovat kdokoli. Konat se bude jen za příznivého počasí, pokud se vydaří, mohou návštěvníci v zahradách již od 16. hodiny v rámci Odpoledne se Saint-Gobain Adfors vyslechnout koncert dámského vokálního tria Prime Time Voice a strhující kapely Cigánski Diabli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…