Smlouva o prodeji části VaK Zlín je platná. Takový je verdikt rozhodčího soudu

06.03.2018 19:46

Smlouva o prodeji části podniku ze dne 30. dubna 2004 mezi společností Vodovody a kanalizace Zlín (VaK) a nynější Moravskou vodárenskou je platná.

Smlouva o prodeji části VaK Zlín je platná. Takový je verdikt rozhodčího soudu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Soukromá společnost Moravská vodárenská není povinna vydat VaK část podniku prodanou na základě smlouvy o prodeji části podniku. Takový je pravomocný verdikt rozhodčího soudu v Praze, který byl zahájen v minulém roce na základě žaloby společnosti Moravská Vodárenská vůči společnosti VaK Zlín.

„Verdikt rozhodčího soudu bereme jako fakt. Potvrdil co dlouhodobě říkáme, tedy že smlouvy jsou platné, pokud soudy nerozhodnou jinak. Soudů se neúčastníme, ale snažíme se aktivně ovlivnit podmínky, za jakých se vodárenství na Zlínsku provozuje. Zejména ve smyslu tlaku na snížení ceny vody a navýšení investic, velmi důležitá je pro nás i kvalita dodávané vody. A daří se nám,“ konstatoval Miroslav Adámek, primátor města Zlína, které je největším akcionářem společnosti VaK.

Spory ohledně platnosti smluv mezi společnostmi Vodovody a kanalizace Zlín a společností Moravská vodárenská, na základě kterých je v současné době provozována vodárenská infrastruktura na Zlínsku, se táhnou již téměř 15 let, přičemž ani nyní to nevypadá, že by měly skončit. VaK Zlín totiž uvedl, že se proti rozhodnutí rozhodčího podá žalobu. „Město Zlín zastává v posledních letech stále stejný přístup, když tvrdí, že je nutno vyčkat konečných soudních rozhodnutí, která jasně stanoví, zda-li jsou smlouvy platné či nikoliv. Poslední rozhodnutí rozhodčího soudu dává tomuto přístupu bezvýhradně za pravdu, neboť jasně ilustruje nesmírnou složitost celého problému a rovněž nejednoznačnost rozhodování jednotlivých soudů,“ uvedl Oldřich Hlaváček z Odboru právního magistrátu, který se na oblast vodárenství specializuje.

Město Zlín se od roku 2010 zasadilo o výrazné vylepšení podmínek kontraktu mezi VaK Zlín a Moravskou vodárenskou. Došlo ke snížení ceny vody a k výraznému zvýšení míry investic do vodárenské infrastruktury. „Aktuálně se zabýváme i projekty, jejichž cílem je udržet vodu na území Zlínska a Zlínského kraje. Určitě tedy podpoříme například výstavbu přehradní nádrže Vlachovice,“ ujistil Miroslav Adámek.

Kvalitou kohoutkové vody se nedávno zabýval velký nezávislý test. Zlín dopadl ve sledovaných parametrech velmi dobře. Více o výsledcích zde.

Další informace k tématu vody naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…