Socha Klementa Gottwalda po čtyřiceti letech opouští Příbram

24.09.2016 15:42

Příbramská socha československého komunistického politika Klementa Gottwalda, druhý odlitek sochy zhotovené akademickým sochařem Břetislavem Bendou pro město Písek, se vrátila do jižních Čech, rodiště svého autora. Zamířila do Alšovy jihočeské galerie.

Socha Klementa Gottwalda po čtyřiceti letech opouští Příbram
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

S ohledem na regionální souvislosti bylo dílo jihočeského rodáka Břetislava Bendy nabídnuto Jihočeskému kraji, resp. správci jeho uměleckých sbírek, kterým je Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, která vlastní další Bendovy práce. Galerie projevila zájem a zastupitelé pak v květnu letošního roku rozhodli o darování sochy právě této galerii.

„S odstupem času, z dnešního úhlu pohledu, považujeme za pozitivní, že byl umělecký předmět zachován, přestože jeho námět je sporný. Je totiž dokladem historie takové, jaká byla. Město Písek nechalo bronzový originál v roce 1990 roztavit,“ sdělila již dříve ředitelka příbramské Galerie Františka Drtikola s vysvětlením, že předáním sochy Alšově jihočeské galerii, jakožto oficiální instituci, bude zaručeno, že nebude nikdy zlikvidována. „Dílo bude zapsáno do Centrální evidence sbírek a bude s ním nakládáno dle příslušných předpisů,“ dodala na závěr ředitelka galerie.

Příbramskou sochu Klementa Gottwalda si jako druhý odlitek sochy zhotovené akademickým sochařem Břetislavem Bendou pro město Písek v roce 1976 zakoupilo město Příbram za cenu 540.600 Kč. Socha mnoho let "zdobila" současné náměstí 17. listopadu. Po změně režimu, po Sametové revoluci, byla od roku 1990 deponována v areálu Technických služeb města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…