Sokolov: Město chce příští rok dvanáct asistentů MP

01.10.2016 17:59

Starosta Jan Picka se sešel s asistenty prevence kriminality, kteří pracují u městské policie. Poděkoval jim za práci a zajímal se o jejich zkušenosti z pochůzek. Zúčastnili se také velitel strážníků Petr Kubis a vedoucí oddělení PK Hanka Procházková.

Sokolov: Město chce příští rok dvanáct asistentů MP
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Jak vás vnímají občané, když napravujete nějakou situaci?“ chtěl vědět starosta, který se ptal i na situaci kolem lidí bez domova nebo jejich pracovní vybavení. „Lidé už s námi docela spolupracují. Dříve jsme se setkávali spíš s pohrdavými reakcemi, nadávkami. Teď se často klidní, už když nás vidí přicházet. Problémy ale zůstávají. Třeba bezdomovci, kteří se teď stahují do tepla s příchodem podzimu. A co nám chybí, to jsou boty. Ty už máme hodně ochozené,“ popsala asistentka Anna Červeňáková.

V Sokolově momentálně pracuje deset asistentů prevence kriminality. Jejich mzdy jsou hrazené z úřadu práce nebo ministerstva vnitra. Dotace z resortu ale v prosinci skončí a do poloviny příštího roku je pokryje úřad práce. Pak by mohla pomoci vládní Agentura pro sociální začleňování. „Máme možnost další tři roky čerpat dotace díky spolupráci s vládní pobočkou, určitě ji chceme využít a navýšit počet pěších pomocníků na dvanáct,“ řekla vedoucí oddělení prevence kriminality Hanka Procházková. Asistenti, kteří nemají žádné pravomoci, jsou vzdáleným dozorem pro městské strážníky. Navštěvují místa, kde dochází k častému narušování veřejného pořádku, pomáhají ale také v nemocnicích s doprovodem pacientů nebo radí, kudy se mají vydat.

„Jsem rád, že vás v Sokolově máme a cením si toho, jakou vizitku své funkci i městské policii děláte. Určitě jsem pro, abychom vás v jejích službách udrželi a o zmíněné dva členy posílili,“ dodal starosta Jan Picka. Ten si pro dva asistenty připravil i drobné dárky za jejich příkladnou práci. Jednou z oceněných byla například zmíněná Anna Červeňáková. Přestože byla mimo službu, pomohla ženě ze svízelné situace, když ji napadla skupinka opilých mladíků. „Rádi bychom během měsíce prosince posílili víkendové hlídky policistů také o asistenty. Předně kvůli vyššímu počtu krádeží v souvislosti s vánočními nákupy. Takovou změnu ale musí projednat na příštím zastupitelstvu," dodal velitel strážníků Petr Kubis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…