Sokolov: Město zavedlo na většině základních škol centrální výdej obědů

15.10.2023 7:04 | Tisková zpráva

Po zhruba desetileté diskusi o potřebě změny ve školním stravování se město letos rozhodlo pro novou cestu a na některých základních školách zavedlo centrální výdej obědů. Ten zajišťuje společnost Primirest s třicetiletou zkušeností na trhu, která dnes obsluhuje více než 200 školních jídelen po celé republice.

Sokolov: Město zavedlo na většině základních škol centrální výdej obědů
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Město zahájilo spolupráci s touto společností po důkladné diskusi se zástupci základních škol, radou města a školskou komisí rady města. Podle starosty Sokolova Petra Kubise důležitou roli v rozhodování sehrály i pozitivní reference od rodičů strávníků a vedení ostrovské základní školy, kde Primirest vaří už patnáct let: „Důvodů, proč jsme se nakonec rozhodli nabídku přijmout, byla celá řada. Společnost připravuje jídla ze zdravých surovin, včetně například hovězího masa v biokvalitě. Denně nabízí výběr ze tří jídel, kdy jedno je vždy bezlepkové, čímž vychází vstříc dětem s celiakií, pro které je jinak stravování se velmi obtížné. Primirest navíc garantuje celoroční provoz kuchyně. Díky tomu bude možné zajistit obědy také například pro děti na příměstských táborech nebo na sportovních soustředěních. Obědy si můžou objednat i cizí strávníci, kteří za hlavní jídlo i s polévkou zaplatí 85 korun.“

Další důvody, proč zavést centrální výdej obědů, byly ekonomické. Náklady na rekonstrukce školních jídelen odhadlo město na několik desítek milionů korun. Vzhledem k množství obsloužených strávníků v jednotlivých školách by se tak jednalo o neúměrné částky. Takto šly ale náklady na vybavení kuchyně i jídelen za společností Primirest. Během letních prázdnin tak vznikla na ZŠ Běžecká centrální kuchyně, která se upravila tak, aby v ní bylo možné uvařit až 1400 obědů denně. Ty se odtud rozváží na další školy v okolí, a to na ZŠ Běžecká v ulici B. Němcové, ZŠ Rokycanova a ZŠ Pionýrů.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29535 lidí

Starosta Kubis přiznává, že první dny, kdy se přešlo na nový systém stravování a kdy se personál seznamoval s novými technologiemi a postupy, nebylo vše ideální. Někdy se tvořily dlouhé fronty, jindy byly obědy vlažné. „Celou dobu jsme byli s Primirestem v kontaktu a na odstranění všech problému jsme s nimi spolupracovali,“ popisuje začátky nového výdeje obědů, „dorazilo nám i několik stížností na nedochucená jídla.“

Obsah soli je ale regulován normami, které kontroluje Krajská hygienická stanice. Její pracovníci už také během září dvě takové kontroly provedli a potvrdili, že obsah soli v jídlech odpovídá nastaveným standardům.

„Během září jsme já i pan starosta navštěvovali všechny dotčené školní jídelny, abychom se přesvědčili, jak nový systém v praxi funguje. Také jsem ochutnával připravované obědy a musím říct, že jejich kvalita se den ode dne zlepšuje. Podobnou zkušenost měla i většina mnou oslovených dětí a pedagogů,“ uvádí místostarosta Sokolova Jan Picka. O rostoucí chutnosti jídel svědčí i fakt, že během září se zvýšil počet vydaných obědů oproti loňsku o 230 porcí na celkových 1310 porcí za den.

Začátkem října se sešli zástupci Sokolova s vedením Primirestu, aby prodiskutovali další postup. „Za počáteční komplikace se zástupci společnosti omluvili a ujistili mě, že v současné době už je tým jejich pracovníků ve školních jídelnách stabilizovaný. Nadále zůstáváme v kontaktu, abychom mohli řešit případné další problémy, kterých, jak věřím, už nebude mnoho. Další schůzku, kde zhodnotíme dosavadní vývoj situace, máme naplánovanou zhruba za měsíc,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

Na společném setkání představili zástupci Primirestu také další připravované novinky. Od listopadu plánují zahájit výdej tzv. Veselých svačinek- zdravých svačin, které si budou moci děti zakoupit ve školních jídelnách. Od Nového roku pak společnost spustí mobilní aplikaci, přes kterou budou moci rodiče objednávat dětem obědy a zároveň sledovat stav jejich konta nebo dobíjet další kredit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

11:17 Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

Město Hodonín přispěje také ve školním roce 2024/2025 rodičům budoucích prvňáčků z hodonínských zákl…