Sokolov: Připomínáme si již 155 let Sokola

16.02.2017 11:36

Ve čtvrtek 16. února uplyne 155 let od založení první sokolské tělocvičné jednoty, Sokola Pražského. Jubileum nezapomenutelného spolku si budou připomínat i cvičenci karlovarské župy.

Sokolov: Připomínáme si již 155 let Sokola
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

V roce 1862 se sokolské hnutí začalo šířit z Prahy do Čech a na Moravu a od té doby, jak plynuly dějiny, Sokol v různých etapách naplňoval naši národní historii, aktivně ji spoluvytvářel. Od svého založení usiloval o dovršení národního obrození, jež vyvrcholilo vznikem samostatného státu Čechů a Slováků. Důležitost Sokola při zakládání československých legií ve Francii, Rusku a Itálii vnímal i samotný Tomáš Garrigue Masaryk, připomeňme si jeho výrok: „Kdyby nebylo Sokola, nebylo by legií, kdyby nebylo legií, nebylo by samostatného Československa.“ Sokol hrál významnou roli při vzniku nového státu 28. října 1918, kdy spolu se studenty a DTJ vytvořil Národní stráž na ochranu veřejného pořádku a v následujících měsících seskupil čtyři prapory armády, jež na Slovensku bránily republiku.

Sokol vyznávající hodnoty demokracie, svobody a harmonického všestranného rozvoje osobnosti, svojí činností, svým moderním programem oslovuje i současné generace. Dnes má Česká obec zhruba 160 000 členů ve více než 110 oddílech všestrannosti. Jedním z nich je i Tělocvičná jednota Sokol Sokolov s ženami a muži všech generací, kteří neusilují o maximální sportovní výkon, ale cvičí pro kondici, zdraví, radost, potěšení, prožitek. Scházejí se pravidelně dvakrát týdně a snaží se tak kromě zachování zdravého těla a ducha zároveň i o udržení dlouhodobé tradice.

Vzpomeňte si ve čtvrtek také na tuto tělovýchovnou ikonu a vzdejte jí s námi hold malým cvičením. Nemusíte nutně na jógu nebo do posilovny, postačí pár dřepů a nějaký ten klik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…