Sokolov: Studenti z Prahy řešili domy u Alfy

28.02.2017 16:19

Poslední únorový víkend patřil v Sokolově studentům architektury a územního plánovaní. Česko-angličtí kolegové se zabývali možnou budoucností lokality u 3D kina Alfa.

Sokolov: Studenti z Prahy řešili domy u Alfy
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Sokolov má možnost v této části města koupit několik bytových domů od soukromého vlastníka. Většina z nich je opuštěná a vybydlená. Studie budoucích architektů a urbanistů má městu napovědět, jak by se s objekty dalo pracovat. Ve hře jsou bytové i řadové domy, úprava dopravního provozu i parkování pro návštěvníky kina. Vedení města je s výsledkem workshopu spokojené.

Víkendového pobytu se zúčastnili studenti České zemědělské univerzity a Soukromé školy architektury Archip, s.r.o. z Prahy. Své podněty představili v neděli (26. 2. 2017) starostovi Janu Pickovi a dalším pracovníkům Městského úřadu.

Obecná shoda napříč studentskou skupinou i zástupci města je nebourat. S výjimkou tří zdevastovaných objektů, místo kterých by se mohly postavit nové řadové rodinné domky. Ve zbývajících budovách vidí mladí lidé bydlení činžovního typu, kde by v závislosti na konkrétním projektu mohlo vzniknout kolem dvou set nových bytů různých kategorií. „Každý dům by přitom mohl mít vlastní předzahrádku a dost místa nám vychází i pro parkování. V podstatě na jednu bytovou jednotku připadá v průměru jedno volné parkovací místo," zněla část výkladu Vojtěcha Novotného z fakulty životního prostředí a katedry aplikované geoinformatiky a územního plánování ČZU v Praze. „Jednotlivé bloky by měly být průjezdné v jednom směru do vnitřní části lokality. Dá se tedy předpokládat, že by se zde pohybovali spíše místní obyvatelé," pokračoval Novotný s tím, že by tak nedaleko centra vzniklo klidné bydlení. „Jedná se o kvalitní stavby z 50. let minulého století, takže oceňujeme, že návrh předkládá zachování stávajících objektů. Překvapilo mě i dopravní řešení. Vše je zatím ve fázi vizí. Máme se ale případně čeho chytit," komentovala výsledek vedoucí odboru rozvoje města Hana Špičková. 

Podle studentů prostor nenabízí příliš variant, i proto se rozhodli, že nakonec předloží ucelený návrh, který řeší lokalitu komplexně, místo původně zamýšlených tří různých studií. „Co bych vyzdvihnul je to, že jde o svahovitý terén orientovaný na jih. Domy si tedy vzájemně nestíní a v převážné míře nebrání výhledu na široké okolí, zejména hřebeny Slavkovského lesa. To z tohoto území činí do budoucna lukrativní slunnou adresu,“ pokračoval v závěrech Vojtěch Novotný.

„Příjemným zjištěním bylo řešení parkovacích míst a využití předzahrádek. Předně jde ale o to, že bychom zvelebili problémovou čtvrť, o kterou se musíme beztak starat, uklízet zde, likvidovat černé skládky a tak dále,“ uvedl starosta Jan Picka.

Vedení města chce ještě před letními prázdninami se zastupiteli projednat možné odkoupení opuštěných domů (za 34 milionů korun) od soukromého podnikatele ze Severních Čech. Ten před lety objekty koupil a částečně opravil. Své investice ale zastavil a lokalita z velké části zpustla. „Nevyužít této nabídky, by se nám do budoucna nemuselo vyplatit. Naším cílem je mít tuto část města pod kontrolou a využít ideálně pro naše občany,“ dodal starosta s tím, že v případě odkupu je pak na dalších jednáních, jak by se přestavba financovala, a jestli by byty šly do nájmů nebo přímého prodeje.  

Materiál řeší i parkovací místa pro návštěvníky 3D kina Alfa, kterých je momentálně málo. Přímo u kina by mohly být nově až dvě desítky dalších stání. Podobný projekt, jehož součástí je i vybudování vstupu do suterénu kina, už dokonce na odboru rozvoje města existuje.

Na prozkoumání terénu a přípravu studie měli vysokoškoláci necelé dva dny. Tým přitom pracoval jen s mapovými podklady, výškopisy a několika stručnými informacemi. „Pro utvoření prvotního názoru to stačí. Kdybychom tu byli týden, nevymyslíme toho příliš víc,“ uvedl na závěr vedoucí workshopu Novotný, který podobné projekty realizoval už několikrát. „Je to trénink do profesního života i pro mladé skupiny. Ti lidé se mezi sebou často neznají. Musejí se seznámit v krátkém čase s problematikou a najít společnou řeč. Na tom to stojí," dodal. Pokud se zastupitelé dohodnou, je možné, že studenti budou na projektu dál podrobněji pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…