Sokolov: Vláda nepodpořila průmyslovou zónu Staré sedlo, starosta reaguje

19.01.2017 19:05

Městu Sokolov byla v uplynulém roce několikrát přislíbena podpora výstavby průmyslové zóny Staré Sedlo jak ze strany premiéra Sobotky, tak i příslušných ministerstev. I po odstranění problému, kterým dle společnosti CzechInvest bylo, že pozemek není v majetku města, se Sokolov však podpory státu nedočkal. Starosta Jan Picka reaguje osobním dopisem premiérovi.

Sokolov: Vláda nepodpořila průmyslovou zónu Staré sedlo, starosta reaguje
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Jedním slovem musím říct, že je tato skutečnost pro město Sokolov velkým zklamáním. Je to zklamání nejen pro vedení, radu a zastupitelstvo města, ale také pro mnohé lidi, kteří tomu věnovali velkou část energie při vyvracení některých důvodů a bodů, podle kterých by průmyslová zóna ve Starém Sedle být neměla,“ uvedl Jan Picka a dodal, že již několikrát jednal přímo s premiérem a dostal i jeho ústní příslib, že bude podporovat vznik této zóny. Kladného vyjádření se městu dostalo také z Ministerstva zemědělství i z Ministerstva průmyslu a obchodu, kde byla podpora deklarována. Po jednání Vlády ČR, která se věnovala vytipovaným lokalitám, však Staré Sedlo i přes množství příslibů v seznamu uvedeno není.

„V dosavadní práci, která trvala zhruba rok a půl, jsme se s kolegy průmyslové zóně opravu pečlivě věnovali. Všechny argumenty společnosti CzechInvest, která tyto průmyslové zóny vytipovala, i jednotlivým ministrům, jsme vysvětlovali jejich mnohdy nepřesné informace. Věřím, že se nám všechny podařilo opravdu zdůvodnit a vyvrátit,“ popisuje Jan Picka. Největší překážkou byl fakt, že pozemek pro vznik nové zóny není ve vlastnictví města. Město Sokolov ho s majitelem pozemku vyřešilo uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí o jeho koupi. „Myslím si, že je to dostatečný argument pro to, aby tento důvod už nebyl brán jako překážka,“ dodal k vlastnictví pozemku starosta.

I přesto, že by v případě výstavby průmyslové zóny Staré Sedlo byla již druhou státem podporovou zónou v Karlovarském kraji, je vedení města přesvědčeno, že je Karlovarský kraj natolik postiženým regionem v oblasti nezaměstnanosti, že by obě zóny neměly nouzi o pracovní místa. „Už nyní, s dostatečným předstihem, vnímáme se Sokolovskou uhelnou fakt, že těžba se zde utlumuje. To znamená, že sociální napětí může více stoupat právě tím, že Sokolovská uhelná, coby největší zaměstnavatel v našem regionu, bude muset snižovat stavy a průmyslová zóna by tato pracovní místa převzala. Počet nově vzniklých pracovních míst by se odvíjel od jednotlivých nabídek konkrétních investorů, ale rozhodně se nebojím říct, že by tato průmyslová zóna mohla zaměstnávat až dva a půl tisíce lidí,“ řekl starosta.

„Dnes jménem města Sokolova posílám dopis panu premiérovi a vyjadřuji v něm také přesvědčení o tom, že na některém z příštích jednání vlády se k této otázce opět vrátí, a že pevně věřím, že stát nevzdá boj s nezaměstnaností právě v našem regionu, konkrétně tady u nás na Sokolovsku, který se vyznačuje největší nezaměstnaností v kraji,“ uzavírá Jan Picka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…