Sokolov: Vrtulníkům „mává“ z heliportu nový větrný rukáv

17.04.2022 19:33

Aby se posádky vrtulníků mířících na heliport u volnočasového areálu Bohemia lépe orientovaly za komplikovaných klimatických podmínek, k tomu slouží nový větrný rukáv umístěný na stožáru.

Sokolov: Vrtulníkům „mává“ z heliportu nový větrný rukáv
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Odbor správy majetku města Sokolov jím nahradil starý potrhaný „pytel“, jenž měl lepší časy už za sebou, a počasí se na něm negativně podepsalo.

Pro to, jak vyřešit orientační pomůcku pro „vrtulníkáře“, existovalo několik variant. S tou optimální pomohl odbornou radou Úřad pro civilní letectví. Rukáv pak dodal tuzemský výrobce. Větrný rukáv (hovorově větrný pytel) je pomůcka pro stanovení směru a částečně i síly větru. Tvoří ji látka ušitá do tvaru pláště komolého kužele bez základen. Rukáv má zpravidla červenobílé zbarvení. Délka rukávu závisí na účelu a pohybuje se od méně než jednoho až do 3,6 metru. Větrné rukávy se používají zejména na letištích podél přistávacích drah na heliportech a u dálnic v místech, kde se může vyskytovat boční vítr. Rukávy bývají i osvětleny pro použití v noci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Ryzí zlato v olomoucké podobě jako citová investice

7:37 Olomouc: Ryzí zlato v olomoucké podobě jako citová investice

Česká národní banka vydala zlatou minci v nominální hodnotě 5000 korun s motivy historického jádra O…