Spolupráce s polským městem Lubáň má Frýdlantu pomoci s financováním projektů

29.11.2015 10:34

Propojit vzájemně už připravené projekty a získat na jejich realizaci peníze z Evropské unie. To je cíl nově obnovené spolupráce Frýdlantu s polským městem Lubáň. Obě města na ni navázala po krátké odmlce koncem října 2015. S provázanými projekty chtějí uspět v projektovém období 2014 - 2020 u česko-polských fondů.

Spolupráce s polským městem Lubáň má Frýdlantu pomoci s financováním projektů
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

První společné setkání proběhlo koncem října 2015 v Lubáni, další se uskutečnilo ve středu 25. listopadu 2015 ve Frýdlantě. Polskou delegaci vedl místostarosta Lubáně, který je zodpovědný za přípravu evropských fondů, ředitel muzea a ředitelka městské knihovny. „Pokračovali jsme ve společné koordinaci tří projektů. Ve Frýdlantu jde o rekonstrukci části obchodního domu Sever, kde by mohla vzniknout moderní vybavená knihovna, vznik lesní naučné stezky a nové expozice do Špitálku,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Lesní naučná stezka má přitom propojit areál „Podzámčí“ s křížovou cestou, u které se také připravuje rekonstrukce. Co se týče spoluprací obou muzeí, má se díky ní podpořit cestovní ruch v českém i polském městě. „Vzniknout by mohly třeba téměř identické informační desky nebo putovní výstavy. Týkat by se mohly například exulantství v Horní Lužici, třicetileté války nebo společné historie zpracování nerostných surovin či vývoje řemesel,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Během jednání ve Frýdlantu, které probíhalo nejdříve u společného stolu a poté i v terénu, byl ustanoven z odborníků obou měst projekční tým, stanoveny byly i administrátorky projektů. „Příští setkání je naplánováno na začátek ledna 2016. Všichni členové týmu budou do té doby na projektech intenzivně pracovat. Na prosincových zastupitelstvech by také měla být podepsána rámcová smlouva o spolupráci na nich,“ uzavírá Dan Ramzer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…