Starosta švýcarského Liestalu v Poličce

14.05.2017 12:43

„Kdybychom mohli Poličku sbalit, vzali bychom si ji sebou do Švýcarska,“ tak zhodnotil svůj vztah k našemu městu po své první návštěvě Lukas Ott, starosta Liestalu, tedy města, kde zemřel Bohuslav Martinů.

Starosta švýcarského Liestalu v Poličce
Foto: wikipedia
Popisek: Polička.

Při zahájení jubilejního 20. ročníku festivalu Martinů fest v neděli  7. května 2017 tak symbolicky seděli vedle sebe starostové měst, kde se Bohuslav Martinů narodil a kde Bohuslav Martinů zemřel.  Lukas Ott velmi ocenil program festivalu, označil jej dokonce za velmi rafinovaný. Úvodní skladbou večera byl totiž Rossiniho Wilhelm Tell, což je švýcarský národní hrdina. Oba starostové se před zahájením festivalu poklonili památce Bohuslava Martinů u jeho hrobu a také poskytli rozhovor studentům poličského gymnázia.

Lukas Ott přijel se svojí ženou do Poličky na základě pozvání starosty města Jaroslava Martinů, se kterým se poprvé setkal před dvěma lety v Basileji na festivalu  Martinů Festtage.  Také zde se jednalo o  20. jubilejní ročník tohoto prestižního festivalu, kam oba starosty pozval umělecký šéf festivalu Robert Kolinsky.  Díky Lukasi Ottovi mohla tehdy poličská delegace navštívit nejen Liestal, ale i  Schönenberg, místo, kde strávil poslední roky svého života Bohuslav Martinů a kde byl po své smrti také pohřben.

Pro švýcarskou delegaci jsme v Poličce připravili bohatý program. Velkým dojmem zapůsobila návštěva rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba.  Obdiv patřil i hradu Svojanov, návštěvě zámku v Litomyšli a městu Poličce jako takové. Velký zájem měli oba hosté o Centrum Bohuslava Martinů, zejména o expozici o životě a díle našeho rodáka.  Z rukou ředitelky Centra Bohuslava Martinů Mgr. Pavly Juklové obdržel Lukas Ott Medaili Bohuslava Martinů „za přínos k propagaci života a díla poličského rodáka, hudebního skladatele Bohuslava Martinů“.

Do pamětní knihy v Centru Bohuslava Martinů Lukas Ott napsal: „ Je velmi působivé, být v Poličce, v rodišti Bohuslava Martinů. Bohuslav Martinů je nejslavnější syn tohoto města, který je známý v celém světě. Tím zároveň přináší také jméno Poličky do celého světa! Bohuslav Martinů zemřel v našem městě Liestalu, toto spojuje Poličku a Liestal navždy.“

„Polička má obrovský potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, chceme v této oblasti spolupracovat a mám namyšlené konkrétní projekty, které bychom mohli společně uskutečnit,“  komentuje Lukas Ott.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …