Stonava zve na výstavní dožínky, prejt i tradiční domácí koláče

21.08.2017 11:33

Slavná stonavská dožínková slavnost letos začne v neděli 27. srpna ve 13. hodin posvěcením dožínkového chleba před budovou radnice. Dále je na programu průvod kočárů, alegorických vozů a zemědělských strojů přes obec k Domu PZKO, kde dojde k předání pecnů. V průvodu se předvedou i zástupci spolkového života.

Stonava zve na výstavní dožínky, prejt i tradiční domácí koláče
Foto: Wikimedia Commons
Popisek: Kostel. sv. Maří Magdalény ve Stonavě

OD 14.40 je na programu obecné veselí v rozlehlé zahradě PZKO. K ochutnávkám prejtu a koláčů bude hrál horalská kapela Walasi z polské Istebné. Dále vystoupí folklorní soubory: místní Dziecka ze Stonawy a Suszanie ze Suché. Hřebem hudebního programu bude vystoupení skupiny Kollárovici a Smolaři, kteří budou hrát k tanci.

Součástí dožínek je tradiční soutěž o nejlépe vyzdobenou zahradu nebo plot. Podle starosty Ondřeje Febra je mylná představa o Stonavě jako o typické hornické obci. Právě v porevolučních létech se zde velmi daří soukromým zemědělců, větším i menším, a obec podporuje dotacemi chov skotu, ovcí, koz i koní, protože má zájem na tradiční údržbě rozlehlých pozemků.

,,Opět se nám podařilo zajistit sponzory a díky nim můžeme po zakončení průvodu v zahradě PZKO pohostit návštěvníky při živé hudbě. Bude domácí prejt, chleba a budeme podávat stonavské koláče. Tak to kdysi o dožínkách bývalo - všichni se veselili z úrody, hospodáři rozdávali pohoštění a pak se tančilo. Tímto způsobem končíme stonavské bohaté léto již několik let a sjíždějí se k nám návštěvníci z celého regionu," uvedl starosta Ondřej Feber. Dodal, že mnozí z organizátorů si nechali právě kvůli této příležitosti ušít nové kroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…