Střecha městské knihovny v Olomouci prochází velkou opravou

23.03.2017 16:01

Březen je v Knihovně města Olomouce nejen ve znamení měsíce čtenářů, ale také velké rekonstrukce. Náročnou opravou prochází střecha historické budovy z konce 19. století, která byla vystavěna jako někdejší okresní hejtmanství. Investice, kterou město plně financuje ze svého rozpočtu, se vyšplhá ke čtyřem milionům korun.

Střecha městské knihovny v Olomouci prochází velkou opravou
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Část budovy městské knihovny už pokrývá lešení. Důvodem jsou zahájené stavební práce, které jsou plánovány do letošního června. Stavební firma bude během čtyř měsíců opravovat střešní krytinu, krovy i poškozené části střešní římsy,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Filip Žáček. „Rozsah opravy střechy o ploše více než 650 metrů čtverečních stanovily posudky odborníků a projektová dokumentace odráží veškeré požadavky stanovené památkáři,“ objasnil náměstek Žáček.

Rekonstrukci střechy památkově chráněné budovy předcházel stavebně technický průzkum. Na základě něj musí stavební firma opravit měděnou střešní krytinu i její kotvení, sanovat nebo lokálně vyměnit dřevěné prvky střešní konstrukce, staticky zajistit střešní římsu a opravit či nahradit poškozené prvky na historizující fasádě. „Jsme rádi, že se městu podařilo najít finanční prostředky na tak velkou rekonstrukci, která probíhá za běžného provozu knihovny,“ ocenila ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková. „S výjimkou větrání okny, protože prach je naším největším nepřítelem, jsme neomezili ani jednu z poskytovaných služeb čtenářům,“ podotkla ředitelka.

Budova městské knihovny byla, jako někdejší okresní hejtmanství, vystavěna v místě zbořeného kostela Panny Marie na Předhradí v letech 1853 až 1854. Autorem stavby, která reprezentuje přechod od klasicismu k romantickému historismu, byl Josef Seifert. Budova se nachází na území městské památkové rezervace a je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.